Haliphron: Prey

Haliphron is de nieuw band van van een paar oudgedienden. Laat ons beginnen met ze voor te stellen. Ladies first: Marloes Voskuil (zang, ex-Izegrim) en Jessica Otten (basgitaar, Bleeding Gods / Dictated). Vervolgens de heren: Jeroen Wechgelaer (gitaar, ex-Izegrim), Frank Schilperoort (drums, God Dethroned / The Monolith Deathcult /Incantation), Ramon Ploeg (gitaar, Bleeding Gods / ex-Houwitser) en David Gutierrez Rojas (keys, Bleeding Gods). Zoals u kunt lezen een select gezelschap van gedegen muzikanten uit de extreme metal scene. Haliphron is een nieuwe start en zo klinkt het ook. Debuut, ‘Prey’ is een zeer sterk album geworden dat negen originele nummers telt en om en bij de vijftig minuten duurt. Eerste opvallende feit: het klinkt allemaal retestrak en super heavy, maar toch steekt er een verfrissende luchtigheid in. Of dit aan de glasheldere productie van een zekere Mendel bij de Leij ligt, laat ik in het midden. Maar nergens op deze plaat krijg ik het gevoel dat het me allemaal een beetje teveel wordt. Nu, noch met Izegrim, noch met Bleeding Gods, noch met Dictated heb ik ooit dat gevoel gehad. Nee, steeds had ik het gevoel naar een zeer entertainende plaat te luisteren. De synths van David die passen perfect in het geheel zoals dat bijvoorbeeld ook bij een SepticFlesh, Rotting Christ of Fleshgod Apocalypse het geval is. Ik vernoem niet toevallig deze bands, omdat Haliphron er moeiteloos naast kan staan. Kan ik ze op een foutje betrappen? Nee, eigenlijk niet. Verdienen ze een perfecte score. Ja en nee. Het is nu al meer dan goed, het is schitterend zelfs, maar ik verdenk Haliphron ervan dat ze er nog een schepje bovenop kunnen doen. Maar voor nu ben ik een eindje zoet met deze ‘Prey’. I pray for more of course. Ze moeten maar niet zo goed zijn. Steken er nummers boven uit? Ja zeker. Alle negen. Death metal eerste klas, but not as you know it. Bijna was ik vergeten nog een bekende op te voeren. ‘Prey’ wordt uitgebracht via Listenable Records, die eerder ook al de laatste drie Izegrim albums uitbracht. En zo is de cirkel rond wat Haliphron betreft. Vermoedelijk gaan ze dit jaar wel ergens een paar podia wakker schudden. Het podium van Eindhoven Metal meeting in december is er alvast één van.

Frederik Blieck (89)

Listenable Records

Tracklist: 1. Let the world Burn (intro) 2. The Killing Spree 3. Mother Of All Evil 4. Perfect Existence 5. Prey 6. Human Inferno 7. The Resistance 8. Schizophrenia 9. Unidentified Mass