Czakan: State Of Confusion (re-release)

Ondanks dat ik al meerdere jaren mee draai in de wereld van melodieuze rock, zegt de naam Czakan me niets. Ik zocht wat eerder uitgebracht materiaal op en besloot hen verder te checken. Het begon al voor de band in april 1988, toen Frank Bornemann (Horus Sound Studio Hannover) de band contacteerde en ze met Edition Metromania (een samenwerking met Warner Chappell publishing) samenwerkten. De muzikale verfijning van de ruwe diamant Czakan begon. Uit een aanbod van enkele aanbiedingen besloot de band om een platencontract te tekenen met de jongens uit Stuttgart. In juni 1989 stapte het gezelschap aan boord van de Horus Sound Studios. Tijdens die zomer maakten ze hun debuut ‘State Of Confusion’. Later in hetzelfde jaar werd het meesterwerkje bekroond in ‘Metal Star’ als ‘plaat van de maand’. Dit zorgde ervoor dat er 25.000 exemplaren over de Duitse toonbanken gingen. Een tournee door Duitsland volgde als openingsact voor Uriah Heep. Spijtig genoeg hielden ze er al na een debuutalbum mee op. Het album werd nu opnieuw gemasterd door Robin Schmidt (Foo Fighters). In de gelederen vinden we vocalist Michael Schennach, gitarist Oliver Güttinger, keyboardspeler Tom Fein, drummer Randy Arcachon en bassist Frank Schrafft. Met dit album kon de band me enkele keren overtuigen, zoals met ‘Too High To Touch’, ‘Tears’ en de triomfantelijke afsluiter ‘Heartbreak Savage’. Het knap soleerwerk in ‘Run With The Wind’ en ‘High Speeder’ viel me op. Spijtig kreeg ik niet bij elk nummer dat waw-gevoel. Deze heruitgave bevat ook een nieuw zestien pagina’s tellend boekje met teksten en foto’s, waar fans van Scorpions, Bonfire en Frontline welllicht naar uitkijken. Na deze release nam Reinhold Mack (Queen, Rolling Stones, ELO) contact op met de jongens en nodigde hen uit voor een weekend in de Musicland Studios in München. Hij zette Czakan aan de volgende stap in hun carrière te maken. ‘Free Line’ en ‘She Is A Woman’ werden opgenomen. Twee ongelooflijke titels die de volgende deuren openden voor de band. Ik heb het gevoel dat er meer op komst is…

Rocking Klingon (75)

Pride & Joy Music PJM 13323

Tracklist: 1. State Of Confusion 2. Tears 3. Run With The Wind 4. King Of Temptation 5. High Speeder 6. So Cold 7. Eyes Of The Gods 8. Rock Will Survive 9. Thunder And Lightning 10. Too High To Touch 11. Heartbreak Savage