Deviser: Evil Summons Evil

Na een bijzonder lange winterslaap is het Griekse Deviser eindelijk terug ontwaakt! Voor wie nog nooit van Deviser gehoord mocht hebben – zo eigenaardig zou het niet zijn want de band heeft in geen enkel opzicht ooit de status behaald van landgenoten zoals Varathron, Septicflesh of Rotting Christ om er enkele uit te pikken – enige achtergrondinformatie. Deviser is nochtans net als de vernoemde bands opgericht eind jaren tachtig en was in de beginjaren bijzonder actief te noemen zowel in het uitbrengen van nieuw materiaal als in optreden. Maar de band kreeg nooit de aandacht die anderen wél kregen. Één en ander had zeker te maken met promo – of het ontbreken ervan – door het platenlabel destijds maar wellicht ook met bepaalde keuzes van de bandleden zelf. Hoe dan ook, na drie kort op elkaar volgende full-albums waarvan ‘Running Sore’ in 2002 het laatste was, bleef het al heel lang erg stil rond de band om dan in 2011 plots toch weer op de proppen te komen met ‘Seasons Of Darkness’ maar nadien leek het einde van de band helemaal in zicht. Zes jaar lang bleef het oorverdovend stil tot oprichters van het eerste uur – en de enige actuele bandleden – Matt Hnaras en Nick Christogiannis besloten om de band nieuw leven in te blazen en ze met de ep ‘Howling Flames’ kwamen aandraven in 2017. Desondanks duurde het toch weer nog vijf jaar voor de heren met deze ‘Evil Summons Evil’ voor de dag kwamen. Hoewel de band in het prille begin als death metal band door het leven ging, veranderde het geluid toch vrij snel richting de typische Griekse black metal scene. Op deze nieuwe langspeler horen we dan ook het welhaast kenmerkende geluid terug dat werkelijk voorbehouden is voor bands uit de Peloponnesos. Zelf zijn we reeds bijzonder lang trouwe fan van dat ruwe kenmerkende geluid dat niettemin toch melodisch klinkt. En het mag gezegd, deze ‘Evil Summons Evil’ klinkt zo geweldig old school als we durfden hopen! Kortom, die typerende snerpende gitaarlijnen die de rauwe, krijsende stem ondersteunen, gedragen door gortdroge drums en doorweven met een vleugje keyboards die het geheel net gepast de nodige dramatiek meegeven. Meer moet dat voor ons echt niet zijn. Niks qua vernieuwende spitsvondigheden maar gewoon rechttoe rechtaan. Heerlijk bij tijd en wijlen en dus zijn wij bijzonder opgetogen met de reïncarnatie van een cultband als Deviser. Verplicht voer voor alle aanhangers van de Griekse school!

K.H. (90)

Hammerheart Records

Tracklist: 1. Death Is Life Eternal 2. Cold Comes The Night 3. Absence Of Heaven 4. Tenebrae 5. Of Magick 6. Evoking The Moon Goddess 7. Where Angels Fear To Tread 8. Sky Burial 9. Serpent God 10. When The Lights Went Out