Polyphia: Remember That You Will Die

Polyphia is een Amerikaanse band uit Plano, Texas die in 2010 van start ging als een eerder metalcore gericht hoofdzakelijk instrumentale band. Door de jaren heen evolueerden ze eerder richting progressieve rock waarbij gitaarvirtuositeit nog steeds primeert maar dan wel op een manier dat het ook voor de niet-zo-fanatieke techneuten toch aangenaam is om naar te luisteren. Dat maakt het eigenlijk nóg meer virtuoos maar dit geheel terzijde. Polyphia slaagt er volgens ons steeds in om opwekkend klinkende muziek af te vuren, niet in het minst door het zeer funky sausje waarmee alles overgoten wordt. Omdat ze quasi integraal instrumentale nummers brengen en ze niet willen vervallen in een soort van eenheidsworst, hebben ze voor deze ‘Remember That You Will Die’ een resem gastbijdrages gaande van Steve Vai, over Chino Moreno (Deftones) tot Lil West en Sophia Black – en dan noemen we ze niet allemaal. We horen u al denken wat iemand als Lil West op dit album komt doen want inderdaad, de brave man is nu eenmaal een rapper, niet direct wat we verwachten op een rockalbum. Het moet gezegd dat ook wij niet elke bijdrage even hard kunnen smaken. Dat één en ander zorgt voor een wijde variatie valt niet te ontkennen maar we kunnen ons voorstellen dat een aantal zaken toch occasioneel een wenkbrauw doen fronsen. Met name ‘ABC’ met Sophia Black klinkt voor ons wel héél erg poppy en doet ons denken aan Janet Jackson maar minder goed. Kortom, Polyphia heeft een zeer afwisselende vierde langspeler uitgebracht maar die afwisseling mag u wat ons betreft letterlijk nemen in elk opzicht. Er zitten bijgevolg heel erg knappe stukken tussen en er zijn evengoed passages waarbij onze tenen krullen. Een verpletterende indruk maakt ‘Remember That You Will Die’ dus niet op ons. Al maakt het einde van de plaat met de bijdrages van Chino Moreno maar vooral de afsluiter met Steve Vai veel goed, dit is ongetwijfeld waar de fans van Polyphia op zitten te wachten.

K.H. (65)

Rise Records

Tracklist: 1. Genesis (feat. Brasstracks) 2. Playing God 3. The Audacity (feat. Anomalie) 4. Reverie 5. ABC (feat. Sophia Black) 6. Memento Mori (feat. Killstation) 7. Fuck Around And Find Out (feat. $not) 8. All Falls Apart 9. Neurotica 10. Chimera (feat. Lil West) 11. Bloodbath (feat. Chino Moreno) 12. Ego Death (feat. Steve Vai)