T.O.M.B.: Terror Winds

Het Amerikaanse T.O.M.B. timmert reeds sinds 1998 aan een muzikale carrière. Met ‘Terror Winds’ is het gezelschap een een zevende full-album toegekomen terwijl men ook reeds een aantal splits en ep’s op de mensheid los liet. Het gezelschap windt er alvast geen doekjes om en sleurt je vanaf opener ‘Terror Winds’ mee in een onheilspellende en dreigende muzikale wereld waar de band gebruikt maakt van black metal, indsutrial en noise om een muur van geluid neer te zetten waarin je ternauwernood nog net wat vocale bijdragen in kan ontdekken. Niet dat die echt veel extra’s bijdragen tot het totaal geluid, want dat verzandt in een stevig en krachtig, bijna oeverloos, dreunend en beukend geweld. Het titelnummer, dat het album opent, zet de toon en de hier opvolgende vijf tracks zijn van het zelfde laken een pak: uiterst dreigend en onheilspellend, in een kille duistere atmosfeer neergezet, én met een furieuze kracht. De invloeden uit noise en industrial zorgen voor een muur van geluid waarin het moeilijk is om veel verschillen te ontdekken tussen de zes nummers. Meteen voor ons de grootste boosdoener om deze ‘Terror Winds’ niet volmondig aan te raden: een gebrek aan variatie. Want, laten we eerlijk zijn, als een van deze monsterlijke songs tussen een aantal andere langskomt in een random gekozen playlist, gaan wij zeker overstag. Nu worstelen we ons bijna door een stevige en donkere geluidsbrij en dat iets meer dan een half uur lang. Liefhebbers van de band mogen gerust wat extra’s bijtellen, net als fervente aanhangers van noise en industrial.

Luc Ghyselen (72)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. Terror Winds 2. In The Ugly Dark 3. Wraiths 4. Hatred To All 5. Frost Tyrants 6. Reincarnation