Ancient Rites, 11 december 2022.

Ancient Rites, Demenzia Mortis, Coldborn, Nyrak, High Inquisitor Woe @ Hell, Diest.

Fotograaf Peter Vangelder kan meer geen genoeg krijgen van Ancient Rites en ook in Hell, Diest lusten ze wel pap van dit gezelschap. Omdat op zaterdag 10 december alles uitverkocht was, kregen fans van de band een tweede kans op zondag. Misschien waren er ook die, net als Peter, twee dagen op een rij Ancient Rites wilden aanschouwen. In ieder geval zorgde men in Hell voor vier andere support acts voor deze zondag.

Uit de buurt van Lommel is het Belgische High Inquisitor Woe afkomstig. Deze doom metal band werd in 2014 opgestart en zorgde ondertussen voor drie ep’s en een full-album.

Foto’s: High Inquisitor Woe*

*Nyrak werd pas in 2021 opgestart maar zorgde wel reeds voor een full-album middels ‘Malvs’ dat eerder dit jaar op de markt kwam. Wij, van MUSIKA, zagen deze atmospheric black metal al eens eerder aan het werk en waren toen danig onder de indruk.

*Foto’s: Nyrak*

Coldborn is een black metal project rond Norgaath die ook actief is bij o.a. Enthroned. In 2016 zorgde hij zo voor het enige full-album onder de naam Coldborn: ‘Lingering Voidwards’.

*Foto’s: Coldborn*

Demenzia Mortis is afkomstig uit het Waalse Mons en zorgt sinds de opstart in 2014 voor blackened death metal. Hun sound komt mooi tot leven op de eerder uitgebrachte ep (‘Memento Mori’ (2018) en het full-album ‘Anti Kult’ (2021).

*Foto’s: Demenzia Mortis*

Ancient Rites werd origineel in de buurt van Diest opgestart in 1988. Enkel Gunther Theys (bass, vocals) overleefde alle wisselingen in de line-up. De sound wijzigde gedurende al die jaren weinig tot niet en zodoende zorgt Ancient Rites voor een mix van black metal, thrash metal en Viking metal met wat folk elementen. De band zorgde ondertussen reeds voor zes full-albums al dateert het meest recente, ‘Laguz’, ook al van 2015.

*Foto’s: Ancient Rites*

Met dank aan Erik Depoorter (Hell, Diest).

Foto’s: Peter Vangelder.