Fleshgod Apocalypse, 6 november 2022.

Fleshgod Apocalypse, Omnium Gatherum, Azteca, Imperial Slave @ Het Entrepot, Brugge.

Op een druiligere en vrij koude zondagavond zakten we af naar Het Entrepot in Brugge voor een confrontatie met occultisme en folklore binnen een donkere omkadering. Afkomstig uit verschillende delen van de wereldbol. Letterlijk zelfs met een band uit Finland, Nieuw-Zeeland, Mexico en Italië. Het extra bijzondere aan deze acts, is dat de folklore uit die landen vaak ook de kop komt op steken, al dan niet subtiel of eerder zeer opvallend. Het werd zonder meer een bijzonder kleurrijke, boeiende en onvergetelijk avond. Met als kers op de taart een duister theater boordevol apocalyptische taferelen met dank aan Fleshgod Apocalypse.

Het gebeurd zelden dat we door de twee eerste acts op de affiche compleet van onze sokken worden geblazen, maar dat was deze keer zeker het geval. Voor een handvol aanwezigen zet Imperial Slave uit Nieuw-Zeeland, de avond dan ook op een bijzonder vuurkrachtig en energieke wijze in. Niet alleen het spervuur aan riffs en drumgeweld – ook al zat die drummer verstopt in een hoekje op het podium – zorgden voor de nodige adrenalinestoten. De bewegelijke en charismatische frontman die bovendien over een bom van een stem beschikt, spreekt zijn publiek voortdurend aan en gaat hen zelfs opzoeken helemaal vooraan het podium. De band speelt zijn set alsof er een kolkende massa fans voor hen staat, en buldert als een pletwals over de hoofden heen, tot niemand meer stil staat. Alsof dat nog niet genoeg is, worden registers naar het einde van de set helemaal open getrokken, waardoor dat dak er compleet afvliegt.

*Foto’s: Imperial Slave*

De uit Mexico afkomstige Azteca verschijnen in traditionele Mexicaanse maskerades op het podium en maken ook gebruik van de muziek uit Mexico, volgens de folklore en de mythologie van die regio. De drum en dergelijke hoort daar ook bij. Een bijzonder tot de verbeelding sprekende visuele totaalbeleving schotelt de band ons dan ook voor, maar ook puur muzikaal en vocaal vliegen de gensters ons langs alle kanten rond de oren. Net door dit te combineren met typische death metal ingrediënten ontstaat een confrontatie tussen de Mexicaanse en Westerse wereld, wat deze act zo bijzonder maakt om te zien en ook horen. Een unieke totaalbeleving die je niet elke dag tegen komt.

*Foto’s: Azteca*

Na deze bijzonder tot de verbeelding sprekende acts klonk de Finse formatie Omnium Gatherum zelfs een beetje “gewoontjes”. De band gebruikt die typische melodic death metal ingrediënten om het publiek compleet murw te slaan. Met een spervuur aan verschroeiende riffs, die lekker aan de ribben kleven, wordt het tempo telkens tot een demonisch tempo opgedreven. De spraakzame frontman, beschikt over een overdonderde stem waardoor de grond onder onze voeten begint te daveren. Met deze bijzonder imposante aankleding, zorgt Omnium Gatherum voor een aardbeving doorheen het Entrepot, wat resulteert in stevig potjes headbangen en met de vuist in de lucht uit de bol gaan. De bonkige Finnen kunnen daardoor ook ons koude hart veroveren.

*Foto’s: Omnium Gatherum*

Het theatrale keert terug bij Fleshgod Apocalypse, in de vorm van veel gedaantes. sopraan Veronica Bordacchini, die als een soort sprookjesachtige donkere fee met haar adembenemende stem en uitstraling je hart breekt. De rauwe en doorleefde stem van de heel bewegelijke frontman, gaat door merg en been gaat. Het klassieke piano spel van een pianist, die zowel in zijn piano spel als uiterlijk doet denken aan demonische gedaantes uit de achttiende eeuw sages en verhalen, zorgt voor koude rillingen doorheen ons vege lijf. De combinatie tussen klassieke barok muziek en verschroeiende death metal, het handelsmerk van Fleshgod Apocalypse, is ook anno 2022 nog steeds een enorme meerwaarde. Mysterieus, boordevol verwijzingen naar donkere folklore, vormt een zwarte lijn doorheen de set en toch durft die zon subtiel wel eens te schijnen door de wolken, wat dan weer een meerwaarde vormt. Dat gevarieerde en mystieke doen een uur lang een huivering door je lijf ontstaan.. Elk haartje op je armen komt rechtop te staan en met een krop in de keel verlaat je de zaal. Indrukwekkend!

*Foto’s: Fleshgod Apocalypse*

Met dank aan Lucas Aerbeydt (Feed The Fire).

Tekst: Erik van Damme.

Foto’s: Luc Ghyselen.