Co-headline tour van Amorphis en Eluveitie houdt ook een tussenstop in Tilburg.

Op zondag 27 november kan je in het Nederlandse Tilburg, meer bepaald in 013, terecht voor een co-headline concert van het Finse Amorphis en het Zwitserse Eluveitie. Deze twee uitmuntende bands worden op deze tournee vergezeld door het Zweedse Dark Tranquillity en het Duitse Nailed To Obscurity. Vier bands dus die stuk voor stuk hun beste beentje(s) zullen voor zetten. De deuren van 013 openen er die dag omstreeks 17u00, terwijl de eerste band een uurtje later op het podium wordt verwacht.

Nailed To Obscurity werd in 2005 opgestart in het Duitse Esens. Dit melodic doom / death metal gezelschap zorgde ondertussen voor vier full-albums en daarvan is ‘Black Frost’ uit 2019 het meest recente werkstuk. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Dark Tranquillity is afkomstig uit Gothenburg en is actief sinds 1991. De band wordt, samen met bijvoorbeeld At the Gates en In Flames, genoemd als grondleggers van wat we tegenwoordig als melodic death metal omschrijven. De band zorgde reeds voor twaalf full-albums naast een aantal split’s en ep’s. Het meest recente werkstuk van de band is het full-album ‘Moment’ uit 2020. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Maar het is telkens tijdens de live concerten dat Dark Tranquillity ons compleet over de streep trekt.

Eluveitie draait sinds de opstart in 2002 rond frontman Chrigel Glanzmann. Een heel pak ariesten passeerden ondertussen in de verschillende line-up’s van de band. Maar steeds opnieuw weet Chrigel de geschikte muzikanten te vinden om de mix van folk en melodic death metal perfect weer te geven. Intussen vind je reeds acht full-albums in de discografie van Eluveitie zodat een live setlist samen stellen een fluitje van een cent is geworden. En hoe goed we elk van die albums ook vinden – het meest recente is ‘Ategnatos’ uit 2019 (voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”.) –, het is tijdens live concerten dat we werkelijk overweldigd worden door dit gezelschap.

Ook over Amorphis kunnen we eigenlijk niets dan goeds melden. Deze band werd reeds in 1990 opgestart en zorgde reeds voor vijftien full-albums waarvan ‘Halo’ uit 2022 het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Maar ook voor Amorphis geldt ons “gebod” dat de band beter overkomt tijdens live concerten dan tijdens het beluisteren van een full-album, hoe goed we die ook vinden. Amorphis staat voor een eigenzinnig muzikale mix waar je elementen uit doom, melodic death metal, folk, progressive metal en zelf melodic heavy metal in kan ontdekken. Kortom, een heel eigenzinnig gezelschap dat tijdens live concerten boven zichzelf kan uitstijgen.

Als dit geen vier uitstekende redenen zijn om uw ticket te bestellen, weten we eigenlijk ook niet zo goed meer. Meer info over dit concert, en anderen op diezelfde locatie, vind je alvast op www.013.nl