Blast From The Past is er reeds terug op 10 december.

Eerder dit jaar was er reeds een “PT. 1” op 9 april van Blast From The Past. Op 10 december is er reeds een volgende editie die men toepasselijk “PT. 2” heeft gedoopt. Ook nu weer gaat het evenement door in zaal Kubox te Kuurne en ook nu kiest men, hoofdzakelijk, voor bands die we kunnen situeren tussen classic hard rock en traditional heavy metal, en daar is absoluut niets mis mee. Integendeel misschien, want het is de basis waar zowat al het steviger gitaargeweld op gebaseerd is. Negen bands worden aangekondigd voor deze editie van Blast From The Past.

Er is bijvoorbeeld het Belgische Warhead, een band die in 1983 werd opgestart en het in 1989, na twee knappe full-albums, voor bekeken hield. Sinds vorig jaar blijkt de band weer actief te zijn, zodat we opnieuw kunnen genieten van hun mix van speed metal en thrash metal.

Het Franse Tentation is er sinds 2012 en zorgt voor traditional heavy metal. Het gezelschap zorgde rreds voor een ep (‘Tentation’ (2015)), een split met Iron Slaught (‘665-Les HordesMétalliques’) en een full-album (‘Le Berceau Des Dieux’).

Cobra Spell komt dan weer uit Nederland alwaar de band in Tilburg in 2019 werd opgestart. Vijf dames vormen deze band die een mix van hard rock en heavy metal laat horen. Het kwintet zorgde reeds voor twee ep’s waarvan ‘Anthems Of the Night’ dat eerder dit jaar op de markt kwam het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Britse Absolva staat voor heavy metal en werd in 2012 opgestart in Manchester. In de discografie van dit gezelschap vind je ondertussen zes full-albums en het meest recente daarvan, ‘Fire In The Sky’, zag pas in februari dit jaar het levenslicht.

Het Duitse Stallion ging in 2013 van start en kiest voor een muzikale mix van heavy metal en speed metal. De discografie van dit gezelschap telt ondertussen drie ep’s en evenveel full-albums. In 2020 zorgde het gezelschap eerst voor het full-album ‘Slaves Of Time’ vooraleer ook een ep op de markt te brengen, ‘Christmatized’, met vier “kerstnummers”. – Voor een bespreking van die ep, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Britse Cloven Hoof werd in 1979 opgestart en gaf er in 1990 de brui aan. Drie full-albums en twee ep’s was dan hun nalatenschap. In 2001 werd de band nieuw leven ingeblazen en dat leverde al zes full-albums op. Het meest recente daarvan, ‘Time Assassin’, dateert van eerder dit jaar.

Blaze Bayley is tussen 1994 en 1999 de vocalist geweest van Iron Maiden en werkt sindsdien onder eigen naam verder. Eerst als Blaze (tussen 1999 en 2007) en daarna dus als Blaze Bayley. Je mag je dus verwachten aan traditional heavy metal. Onder de naam Blaze Bayley zorgde hij ondertussen voor zeven full-albums waarvan ‘War Within Me’, dat vorig jaar in de winkelrekken terecht kwam, het meest recente is.

Het Duitse Bonfire werd in 1986 opgestart, maar kent ook een voorgeschiedenis als Cacumen die teruggaat tot 1972. Deze melodic heavy metal / melodic hard rock band zorgde ondertussen voor twintig (!) full-albums. Het meest recente daarvan is ‘Roots’ uit 2021. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Dit gezelschap heeft dus overduidelijk voldoende materiaal om voor een knappe live set op te zorgen.

Coroner, een Zwitsers collectief dat voor technical thrash metal kiest om zich muzikaal te laten gelden is er sinds 1983. Oké, er zijn wat momenten van inactiviteit, maar dat belette de band niet om voor vijf full-albums te zorgen. Het meest recente daarvan, ‘Grin’, dateert ondertussen wel reeds van 1993.

Negen bands, negen goede redenen om je ticket te gaan bestellen voor deze editie Blast From The Past. Meer info vind je alvast op www.bftpfestival.com of via de facebookpagina van het evenement: https://nl-nl.facebook.com/bftpfestival/.