Nuclear Christ / Vrykolakas: Twisted Idols For Nihilism / The Anatomy Of The Ungodly” (split)

Wat voor ons ligt is een split-album van Nuclear Christ – afkomstig uit Miami, Florida – en Vrykolakas – afkomstig uit Singapore. Nuclear Christ werd ongeveer twintig jaar geleden opgericht door gitarist Maleficio maar de band kende talloze bezettingswissels en nam nooit enige nummers op – je kan je dus de vraag stellen of er überhaupt ooit daadwerkelijk een band die naam waardig bestond – tot vrij recent de juiste personen elkaar tegen het lijf liepen en alles in een stroomversnelling terechtkwam. Vrykolakas is dan weer een Singaporese band die werd opgericht in 1991 maar tussen ’93 en ’99 inactief was. Intussen is de band alweer meer dan twintig jaar bezig met het uitbrengen van nieuw materiaal waarbij er echter ook grote periodes van windstilte zijn. Nu hebben beide bands de handen in elkaar geslagen met het uitbrengen van dit split-album. De spits wordt afgebeten door Nuclear Christ die zes nummers lang rauwe onversneden death metal op u loslaten. De intro van Vrykolakas zorgt voor een rustpunt en luidt een overduidelijke overgang in naar de volgende vier nummers van Vrykolakas. Hoewel beide bands death metal spelen, is er een duidelijk verschillende sound. We zijn zelf net iets meer aangesproken door de nummers van Vrykolakas die mede door de lengte van de nummers meer variatie aan de dag leggen dan Nuclear Christ. Helaas vinden we bij beide bands dat de productie te wensen overlaat. Met name de drums klinken vreselijk dof hetgeen ons na verloop van tijd danig op de zenuwen werkt. Hoewel we bij beide bands riffs en melodieën horen die we best te pruimen vinden, overstijgt het globaal toch niet echt de middelmaat en catalogeren we deze split als “oke, maar ook niet meer dan dat”. Er zijn net iets teveel bands die het niveau van Nuclear Christ of Vrykolakas minstens overstijgen. Deze split komt bij ons uiteindelijk terecht in de bak “wellicht snel weer vergeten”.

K.H. (55)

Vrykoblast Productions

Tracklist:

Nuclear Christ: 1. Ascension Of The Demonaut 2. Halcyon Solaris 3. Blessed In Monuments And Damned By Sacraments 4. Black Vanguard Code 5. Remnants (Blood Feast Cover) 6. The Perpetual Endbringer (outro)

Vrykolakas: 1. The Mouths That Spew Blasphemy 2. The Eyes That Witness Debauchery 3. The Hands That Harvest Idolatry 4. The Hearts That Harbour Heresy