Verberis: Adumbration Of The Veiled Logos

Verberis, een black / death metal gezelschap uit Nieuw Zeeland, liet voor eerst van zich horen middels de demo ‘Vastitas’ uit 2014. Een eerste full-album kwam er twee jaar later met ‘Vexamen’. Nog eens twee jaar later was er de ep ‘Vorant Gnosis’. Voor het eerst verbreekt Verberis nu de cyclus om na twee jaar nieuw werk af te leveren. Of het het wachten waard is geweest voor de fans, kunnen we u niet vertellen, daar dit onze eerste kennismaking is met Verberis. ‘Adumbration Of The Veiled Logos’ telt slechts vijf tracks, maar klokt wel af boven de kaap van de vijfenvijftig minuten. Dan weet je het al: je krijgt lang uitgesponnen nummers te horen. Opener ‘Sepulchre Of Shattered Saints’ haalt vlot de negen minuten grens en daar vinden wij alvast onze gading in. Een mooi opgebouwd werkstuk waar de heren furieuze dreigende stukken aan bod laten komen. Nu en dan eens gas minderen, terwijl men ook speelt met graduaties in kracht en dreiging. Een mooi melodieus stuk die voor een pak kalmte en rust zorgt, komt ook aan bod, zodat we na die eerste track al heel veel variatie in de sound van Verberis hebben gehoord en dat doet ons echt wel goed. Op dit elan van variatie gaan de heren verder met ‘Adamantine Amidst Transience’ dat goed is voor bijna twaalf minuten intens luisterplezier en waar men opnieuw speelt met tal van wisselingen in tempo, ritme, kracht en dreiging. Nog zo’n lang uitgesponnen en uitstekend opgebouwd nummer is ‘Severed Paragon’ waar de heren opnieuw alle reeds eerder vermeldde variaties aan bod laten komen. Heel anders klinkt dan ‘Ennoia’ waar Verberis eerder voor ruste en kalmte kiest, met gesproken tekst. Met zijn duurtijd van bijna zes en halve minuut is het meteen ook het kortste nummer op dit album. Het is ook het nummer dat ons het minst bevalt. Met afsluiter ‘I Am The Father And The Tomb Of The Heavens’ neemt Verberis de draad van de eerste nummers terug moeiteloos op. Meer dan twintig minuten lang dompelen de heren ons onder in hun gitzwarte wereld waar dreiging, kilte en duisternis samen gaan met kracht. Dit gebeurt opnieuw via tal van wisselingen in zowel tempo, als ritme, als kracht. Wie ons tracks als deze kan serveren zonder dat onze aandacht ook maar een milliseconde verslapt, zorgt voor een schitterend nummer. Wij vermoeden dan ook dat fans van Verberis, net als wij trouwens, enorm veel plezier zullen beleven aan dit tweede full-album. We raden het album dan ook aan bij elke black metal fanaat, al zullen ook een aantal liefhebbers van death metal hier wel voor te vinden zijn. ‘Ennoia’ bedekken we zodoende graag met de mantel der liefde, al zullen wij die track toch wel eens skippen.

Luc Ghyselen (86)

Norma Evangelium Diaboli

Tracklist: 1. Sepulchre Of Shattered Saints 2. Adamantine Amidst Transience 3. Severed Paragon 4. Ennoia 5. I Am The Father And The Tomb Of The Heavens