Op 5 november is er een nieuwe editie van Mass Deathtruction Festival.

Mass Deaththruction Festival is aan de elfde editie toe en gaat dit jaar door op 5 november in La Ferme Du Biereau in Louvain-La-Neuve. Vijftien bands werden uitgenodigd om voor een heel stevige, krachtig, duister en agressief feest te zorgen. We zetten ze hier even op een rijtje en geven u, MUSIKA gewijs, wat info.

Atroxentis is een Belgische band met Brussel als uitvalsbasis. De band werd in 1997 opgestart en zorgde reeds voor twee full-albums waar ze hun visie op een mix van death metal en black metal mee hebben uitgedrukt. Spijtig genoeg dateert het laatste werkstuk van Atroxentis, ‘Verus Dominus’ reeds van 2014 zodat wij alvast razend benieuwd zijn hoe de band nu klinkt.

Het ook al Belgische black metal gezelschap van Serpents Oath is nog niet zo lang bezig, namelijk sinds 2020. De heren zorgden ook al voor twee full-albums waarvan het eerder dit jaar uitgebrachte ‘Ascension’ het meest recente is, aan album dat nogal indruk op ons maakte zodat we razend benieuwd zijn naar een concert van Serpents Oath. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Hongaarse Bornholm werd in 2000 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van black metal. In de discografie van Bornholm prijken intussen vijf full-albums waarvan ‘Apotheosis’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente is.

In Element is afkomstig uit Buenos Aires, Argentinië alwaar de band in 2003 werd opgestart. Het gezelschap staat voor een muzikale mix van melodic death metal en metalcore. Naast twee ep’s vind je ook reeds vier full-albums in de discografie van In Element. Een nieuw full-album, ‘Victory Or Defeat’, wordt heel binnenkort verwacht.

Uit Nederland is Teethgrinder afkomstig. Deze death metal / grindcore band werd in 2013 opgestart en zorgde ondertussen voor drie full-albums waarvan ‘Dystopia’, dat eerder dit jaar in de winkelrekken terecht kwam, het meest recente is.

Het Franse Otargos werd in 2001 in de buurt van Bordeaux opgestart en drukt zich muzikaal uit met black metal. De heren hebben ondertussen zeven full-albums op de markt waarvan ‘Fleshborer Soulflayer’ het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Duitse Cytotoxin zal belletjes doen rinkelen bij liefhebbers van technical death metal. De band werd in 2010 opgestart en zorgde reeds voor vier full-albums waarvan ‘Nuklearth’ uit 2020 het meest recente is.

Bij Cadaver wordt Noorwegen als uitvalsbasis vermeld. Oké, Neddo is de drijvende kracht achter dit project en eigenlijk de enige constante factor, maar intussen is onze landgenoot Dirk Verbeuren sinds 2014 de vaste drummer. In ieder geval zorgt Cadaver voor een mix van death metal, black metal en thrash metal. Je kan vijf full-albums op de markt vinden onder de naam Cadaver en daarvan is ‘Edder & Bile’ uit 2020 het meest recente. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Ook uit Noorwegen is Dødheimsgard afkomstig, alwaar de band in Oslo in 1994 werd opgestart als black metal gezelschap. Intussen verlegt de band zijn muzikale grenzen en krijg je een mix van black metal, avant garde metal en industrial metal te verwerken. Dødheimsgard zorgde voor vijf full-albums en daarvan is ‘A Umbra Omega’, dat reeds uit 2015 dateert, het meest recente. Wij zijn dus benieuwd hoe Dødheimsgard tegenwoordig klinkt.

Ook het Franse Benighted wijzigde de muzikale koers sinds de opstart in 1998. Benighted ging immers als black metal van start maar wijzigde de sound ondertussen vrij drastisch tot een mix van death metal en grindcore. Negen full-albums sieren ondertussen de discografie van dit gezelschap dat, vooral in het thuisland, een vrij grote aanhang heeft. Het meest recente album is ‘Obscene Repressed’ uit 2020. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Amerikaanse Macabre zorgt voor een mix van death metal, thrash metal en grindcore en dat reeds sinds de opstart in 1985. Zes full-albums kan je van Macabre op de markt vinden en daarvan is ‘Carnival Of Killers’ uit 2020 het meest recente. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Braziliaanse Krisiun is een gevestigde waarde als het aankomt op een mix van death metal en thrash metal. De band werd in 1990 opgestart en bestaat al die tijd nog steeds uit de broertjes Max (gitaar) en Moyses Kolesne (drums) en Alex Camargo (bass, vocals). Het drietal zorgde reeds voor twaalf full-albums waarvan ‘Mortem Solis’, dat eerder dit jaar werd uitgebracht, het meest recente is. Maar het is vooral tijdens live concerten dat Krisiun ons telkens extra weet te overtuigen.

Het Nederlandse God Dethroned werd in 1991 opgestart, maar kende ook al een paar periodes van inactiviteit. Sinds 2014 lijkt God Dethroned terug goed op de rails te staan. Dat belette de band niet om elf full-albums af te leveren die hun visie op blackened death metal weer geven. ‘Illuminati’, uit 2020, is daarvan het meest recente album. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Met Keep Of Kalessin, uit Noorwegen, staat een band geprogrammeerd waar wij, van MUSIKA, enorm naar uitkijken. De band werd in 1995 opgestart, maar kende ook een voorgeschiedenis als Ildskjaer. Tussen 2000 en 2003 hield men het een tijdje voor bekeken en ook de full-albums van Keep Of Kalessin komen maar met mondjesmaat op de markt. Maar, beter een goed product om de zoveel tijd dan een pak minderwaardige releases op de markt brengen. Keep Of Kalessin staat voor een mix van melodic death metal en black metal.

Het Amerikaanse Nile werd in 1993 opgestart en staat voor brutale death metal die de heren wel technisch brengen. Nile zorgde reeds voor negen fel gesmaakte full-albums waarvan ‘Vile Nilotic Rites’ uit 2019 het meest recente is.

Dit zijn meteen zestien goede redenen om dit jaar Mass Deathtruction Festival aan te doen: vijftien bands en uw steun aan een knap georganiseerd en uiterst gezellig festival. Noteer dus vast en zeker 5 november in uw agenda en vraag nu reeds uw kaart(en) aan. Meer info vind je alvast op www.mass-death.be of via de facebookpagina van het evenement.