Lugnet: Tales From The Great Beyond

Indien seventies styled classic rock / (melodic) hard rock je “ding” is, dan ken je ongetwijfeld reeds het Zweedse Lugnet dat nu met ‘Tales From The Great Beyond’ zijn derde full-album aflevert. De zaadjes die voor Lugnet zorgden werden reeds in 2009 gezaaid als Frederik Jansson-Punkka (drums) en Lennart “Z” Zethzon elkaar ontmoeten tijdens het Sweden Rock Festival. Zo’n drie jaar later is Lugnet een feit met toevoeging van gitaristen Bonden Jansson en Mackan Holten en vocalist Roger Solander. Het initiële plan is seventies styled bluesy hard rock / classic rock te brengen en dan komen de heren uit bij o.a. Deep Purple, Rainbow, Black Sabbath, Uriah Heep en Le Zeppelin. Beide vorige albums, ‘Lugnet’ (2016) en ‘Nightwalker’ (2019), doen het niet onaardig en bereiden de weg voor deze tien tracks tellende ‘Tales From The Great Beyond’, waar Je inderdaad accenten hoort terug keren in de hun sound die de genoemde Britse grootheden ook wel durfden te gebruiken. Intussen is de line-up van Lugnet wel al drastisch gewijzigd want enkel de twee stichtende leden van de originele line-up zijn er nu nog steeds bij. Achter de microfoon vinden we al een tijdje Johan Fahlberg, terwijl de gitaartandem tegenwoordig bestaat uit Matti Norlin en Michael Linder. Het vijftal zorgt op dit derde full-album voor nummers die echt wel aanstekelijk klinken, zonder aan kracht en / of melodie in te boeten. Voornaamste aandachtstrekker zijn de best wel knappe, om niet te zeggen soms weergaloze, gitaarsolo’s. Bass en drums zorgen voor het soepele en toch krachtige fundament, de riffs zijn heerlijk en ademen die heerlijke “seventies groove” uit, terwijl de vocalen krachtig en melodieus klinken. Dat het geheel uit nodigt om te worden meegebruld is natuurlijk mooi meegenomen, en ook onze vingervlugheid op de luchtgitaar wordt danig uitgetest. Je hebt het ondertussen begrepen: ‘Tales From The Great Beyond’ is een (h)eerlijk schijfje als je houdt van seventies styled hard rock / classic rock. Geen van de tracks is echt ondermaats, al steekt er ook geen enkele track echt bovenuit. Een instrumentaal rustpuntje krijg je aangeboden middels het korte mooi opgebouwde en verfrissende ‘Svarv’. Er voor, en erna, zorgen de heren voor energieke en gedreven rockende nummers met als extra uitzondering de instrumentale afsluiter ‘Tåsjö Kyrkmarsch’ dat wij persoonlijk wel van het album achterwege gelaten.

Luc Ghyselen (80)

Pride & Joy Music PJM 12982

Tracklist: 1. Still A Sinner 2. In Harvest Time 3. Another World 4. Out Of My System 5. Svarv 6. Eaten Alive 7. Pale Design 8. I Can’t Wait 9. Black Sails 10. Tåsjö Kyrkmarsch