Thundermother: Black Gold

Thundermother is ondertussen een gevestigde waarde geworden in de rockwereld. Sinds 2009 timmert Filippa Nässil aan de weg en sedert het derde gelijknamige album ging de bekendheid van de groep exponentieel de hoogte in. De sleutel van het succes bij Thundermother ligt in: veel toeren, spetterende shows, respect voor de fans en een continue kwaliteit van de geschreven songs. De eerste drie albums waren hoofdzakelijk rechttoe rechtaan rock, geïnspireerd door AC/DC, maar veel meer dan dit. Pas met ‘Heat Wave’ uit 2020 kwam er verandering in het verhaal. Meer dan ooit werd Filippa bij gestaan door Guernica op zang en Emlee op drums, zeg maar de vaste bandleden, want met de invulling van de basgitaar hadden de dames wat minder continuïteit tot op heden. Maar de wisselwerking tussen Filippa, Guernica en Emlee resulteerde in een album dat de stijl van de band niet verloochende, maar heel veel nieuwe elementen toevoegde. Het bracht de band succes. En als je dan nog eens zoals Thundermother continu de wereld rondreist en bij wijze van spreken elke windstreek en elk boerengat aandoet, dan ben je vroeg of laat overal bekend en met de natuurlijke charmes van de dames eveneens bemind. Dus waren we zeker wel benieuwd wat ‘Black Gold’ zou toevoegen aan het verhaal. ‘Black Gold’ opent met ‘Light In The Sky’, een meezinger eerste klas die nog eens de kwaliteiten van de band onderstreept. Samengevat: een catchy song, perfect geproduceerd, met een aparte vermelding voor Guernica Mancini’s fantastische stem. Tweede nummer, ‘Black Gold’, mag er zeker ook zijn. De stijl van het vorige album wordt doorgetrokken. De songs klinken volwassener en radiovriendelijker, een eigen geluid in plaats van een afgeleide sound. Nummer drie, ‘Raise Your Hands’, mag je beschouwen als een derde troef. Het nummer is van hetzelfde niveau als de vorige twee. Dus als je kan openen met drie sterke songs, dan geldt: “goed begonnen is half gewonnen”. Met drie nummers zijn er al vijf punten binnen. En je mag er één toevoegen met het beklijvende vierde nummer, ‘Hot Mess’, een nummer dat valt onder de categorie “Lighters up”. M.a.w. lichtje van de smartphone aansteken en mee zwaaien met de rest van de zaal. ‘Wasted’ is dan weer volbloed Thundermother song: een rif om u tegen te zeggen, een meezinggehalte dat het dak uit swingt. Alweer een hoogtepunt. Opmerkelijk dat het volgende nummer, ‘Watch Out’, vooruitgeschoven werd als single. Het is Thundermother in versnelling zonder veel poespas en het enige dat je kan meebrullen is ‘Watch Out’. Misschien moet dat niet meer zijn. Wat volgt is nog een vooruitgeschoven single in de vorm van ‘I Don’t Know You’. Het is een goed nummer, maar ik hoorde al betere op dit album. ‘Looks But No Hooks’ pakt me dan gelukkig weer bij mijn nekvel. Ik blijf me herhalen: een machtige rif, een meezing refrein en dan die stem van Guernica: “Guernica, je bent een moord griet: looks and lots of hooks”. ‘Loud And Free’ klinkt als een pak friet: klassiek, maar zal er altijd vlot in gaan. Stilaan geraken we dan in de fase van “ik heb nu genoeg nummers gehoord, het is goed geweest, laat het maar eindigen”. Dit is de fase waar menige band op een album zwakkere nummers plaatst die wel oké zijn, maar nog weinig toevoegen aan het geheel. Met ‘Try With Love’ ontsnapt Thundermother aan dit cliché. Ze hebben nog steeds mijn volle aandacht. ‘Stratosphere’ dan opent met een iet of wat bizarre slideguitar rif waarna het nummer de typische Thundermother behandeling krijgt. Het is oké omwille van de zeg maar bizarre rif, anders was het eerder een minder nummer geweest. ‘Borrowed Time’ mag het album naar het einde brengen. Het is de tweede plakker en het plakt, zij het iets minder dan ‘Hot Mess’. Het is ook iets trager in het begin, maar krijgt dan een meezing make-over. Eerlijk gezegd zou ik de meisje graag eens wat meer van deze gevoelige nummertjes horen maken. Het zijn tenslotte stuk voor stuk fantastische vrouwen met een gouden hart, weet ik zeker. Dus mogen ze ook hun gevoelige kant laten zien. We weten ondertussen wel dat ze goed pinten kunnen verzetten, onvermoeibaar zijn op een podium, toegankelijk en immer goedlachs en dat maakt van ze een topband. Dit album is top,maar de kers op de taart, dat een album dat ze eeuwige roem moet verschaffen zit er nog steeds aan te komen. Dit is geen kritiek, alleen de rotsvaste overtuiging dat het verhaal van Thundermother nog verre van geschreven is en nog crescendo gaat. De band heeft ondertussen een formule gevonden om oerdegelijke songs te schrijven, nu moeten ze stilaan gaan nadenken om de lat eventueel wat hoger te leggen zodat ze een hoger niveau bereiken. Het is voor mij duidelijk dat het er zeker inzit. Dus komaan meiden, nu even de aardbol afschuimen en dan de tijd nemen om jullie de eeuwigheid in te schrijven. Yes you can.

Frederik Blieck (90)

AFM Records

Tracklist: 1. The Light In The Sky 2. Black And Gold 3. Raise Your Hands 4. Hot Mess 5. Wasted 6. Watch Out 7. I Don’t Know You 8. Looks No Hooks 9. Loud And Free 10. Try With Love 11. Stratosphere 12. Borrowed Time