Saor: Origins

‘Origins’ is het vijfde album van Saor, een éénmansband van de multi – instrumentalist Andy Marshall. Deze begaafde artiest uit Schotland noemt zijn genre “Caledonian metal” (Caledonië is de naam die de Romeinen aan Schotland gaven) maar is eigenlijk atmospheric black metal met invloeden van symfonische metal en folk. Sterk is dat Andy alle instrumenten en zang voor zijn rekening neemt. In dit genre is dit één van mijn favoriete bands. Niet alleen is dit schitterende muziek maar het (logischerwijze) toevoegen van doedelzak aan de nummers geeft toch een extra cachet aan de sound. In tegenstelling tot zijn vorige nummers is het aspect “black metal” iets minder aanwezig en wordt dit vervangen door stevige symfonische metal, wat het album meer toegankelijk maar daarom zeker niet slechter maakt. Ook horen we meer en langer gitaarwerk dan op vorige albums. Als reden hiervoor geeft Andy aan dat hij tijdens de corona crisis vaak naar heavy metal heeft geluisterd. Maar het beluisteren van dit album en deze band is als het ware een muzikale reis door de geschiedenis van de Schotse Hooglanden. Het betere gitaarwerk hoor je al op het eerste nummer ‘Call Of The Carnyx’. Hier hoor je al de “verschuiving” naar meer heavy metal dan black metal. Op ‘Fallen’ hoor je dan meer folk invloeden en krijgt het nummer iets majestueus. ‘The Ancient Ones’ is dan eerder pure atmosferische black metal met snelle uithalen en wanhopige grunts, afgewisseld met rustiger passages. Ook op ‘Aurora’ horen we snellere black metal stukken waar de oudere fans zullen van smullen. Eindigen doet het album met ‘Origins’, een mooi voorbeeld van de wending naar meer heavy dan black metal met schitterend gitaarwerk, mooie tempowisselingen met een mooie en zweverige melodie. Een aanrader dus voor fans van o.a. Sojourner, Unreqvited en Cann Bard

.

Bart Verlinde (85)

Season Of Mist SOM 667

Tracklist: 1. Call Of The Carnyx 2. Fallen 3. The Ancient Ones 4. Aurora 5. Beyond The Wall 6. Origins