Subspectral: I

Het Nederlandse Subspectral werd in de buurt van Rotterdam in 2019 opgestart. Tegenwoordig lijkt het “in” te zijn om bepaalde bands die een mix van verschillende (sub)genres van metal brengen in het vakje “modern metal” te plaatsen. Zo gebeurt ook bij Subspectral, een band die een mix brengt van o.a. metalcore en melodic death metal die ze nog wat bij kruiden met elementen uit progressive metal. Op het debuutalbum van dit vijftal, deze ‘I’ dus, krijg je zes tracks – zeven als je de uiterst korte intro meetelt – te horen die van de hak op de tak springen op gebied van kracht, tempo en ritme. Maar niet enkel op dat gebied, ook de verschillende gehanteerde subgenres worden al dan niet allemaal gebruikt in een en hetzelfde nummer, maar die stukken vloeien naar onze bescheiden mening niet zo goed in elkaar zodat, opnieuw naar onze bescheiden mening, het geheel nogal rommelig in onze oren klinkt. Dat het vijftal – Stephan Broer (drums), Folke Thijsen (bass), Joël Overbeek (vocals), Ronald Versluis (gitaar) en Arjan van Heusden (gitaar) – het hoogstwaarschijnlijk allemaal goed bedoelen, zullen we zeker niet ontkennen, enkel klikt hun sound langs geen kanten bij ondergetekende. Op puur muzikaal vlak kunnen we met sommige stukjes / fragmenten best leven, maar als het aankomt op het vocale vlak dan hebben we het reeds gehoord na het eerste nummer. Na een paar nummers ergeren we ons dan ook grondig en worden zelfs zenuwachtig van het geheel. Als dit de bedoeling is van Subspectral zijn ze daar dus overduidelijk in geslaagd. Maar of het album nog op draaibeurten moet gaan rekenen bij MUSIKA … dat geloven wij alvast niet.

Luc Ghyselen (40)

Independent release

Tracklist: 1. Intro 2. Beyond The Clouds 3. In Equality 4. Jigsaw 5. Conformity 6. Straitjacket 7. Shadowdancer