Darkest Mind, 23 juli 2022.

Darkest Mind, Nyrak, Boadicae, The Committee, Café / Feestzaal Ter Wijngaard, Wevelgem.

Onder de noemer “Oracle Of Death Fest” presenteert Darkest Mind ons zijn eerste full-album ‘Oracle Of Death’, dat al in december vorig jaar op de markt kwam. Door perikelen omtrent corona kon de release-party pas nu plaats vinden. Daarvoor nodigde de band drie extra bands uit zodat een avondvullend programma ontstond.

Het pas vorig jaar opgestarte Nyrak mag openen en doet dit met allure en klasse. Nyrak staat voor black metal, maar mengt daar invloeden van o.a. doom en zelfs wat progressive metal invloeden door. Ook atmosferische stukjes maken hun opwachting zodat de band echt wel een breder publiek kan bereiken dan enkel liefhebbers van black metal. Het zorgt voor een set met heel wat variatie. Niet enkel in puur muzikaal opzicht, maar ook in vocaal opzicht, want vocalist Nihil pakt uit met typische black metal schreeuwen, maar ook met knappe cleane zanglijnen. Een eerste full-album, ‘Malvs’, staat klaar om op de markt te worden gebracht, al kan je het reeds digitaal aankopen en daaruit haalde de band de nummers voor hun tweede concert. Nyrak is zodoende een heel knappe opener geworden, waar we nog veel van mogen verwachten.

Boadicae mag als tweede het podium op. Dit viertal zorgt voor een mix van thrash metal en black metal en kreeg de aanwezigen gemakkelijker mee in hun muzikaal verhaal dan de opener. Hun sound lijkt ons ook een stuk toegankelijker, gemakkelijker te consumeren te zijn. De heren zorgen voor een knappe set die ze heel energiek en gedreven de zaal in slingeren.

De feestvarkens van Darkest Mind mogen als derde band het podium op. De heren presenteren ons het full-album dat ons best wel goed en krachtig in de oren klinkt. Een duistere sound, veel dreiging en kilte zijn de ingrediënten die ze vlekkeloos een plaatsje weten te geven in hun geluid. En alhoewel de heren hun uiterste best doen, en het publiek vrij gemakkelijk overstag gaat, mensen we toch ene bepaalde overtuiging en bezieling. Misschien is de grootste boosdoener dan ook het feit dat er telkens wat ruimte zit tussen de nummers en dat de band niet echt in interactie gaat met het publiek. Op puur muzikaal vlak hebben we wel genoten van de sound van Darkest Mind.

Afsluiter van de avond is The Committee, een atmospheric black metal gezelschap dat reeds sinds 2007 aan de weg timmert die reeds drie full-albums opleverde. De gemaskerde heren zetten hier feilloos een mooi punt op de i, want alhoewel we de drie vorige bands sterk tot zeer goed vinden, steekt The Committee daar toch nog een stukje bovenuit. We zien een pak meer beleving en maturiteit op het podium zodat een donkere, onheilspellende sound ontstaat waar een heel pak kracht en dreiging van uit gaat die ons vanaf de eerste tonen reeds kan bekoren. De heren slagen er heel gemakkelijk in om onze aandacht continue vast te houden en we zien ook dat er rondom ons een pak fans stevig uit de bol gaan. Kortom een perfecte afsluiter van een heel geslaagde avond.

We hebben dan ook enorm genoten van dit ‘Oracle Of Death Fest’ waar de sets van Boadicae en Darkest Mind ons konden bekoren. De set van Nyrak smaakt naar meer, zodat we enorm uitkijken naar een nieuwe live set van dit nog jonge gezelschap. Maar de set van The Committee stak er, wat ons betreft, toch bovenuit.

Tekst: Luc Ghyselen.

Foto’s: Bianca Lootens.