SepticFlesh: Modern Primitive

De Griekse symfonische death metal band SepticFlesh komt na vijf jaar wachten met een nieuw studio-album op de proppen. In 2020 kregen we met het live-album ‘Infernus Sinfonica’ wel een parel van een zoethoudertje maar op nieuw materiaal sinds ‘Codex Omega’ was het dus alweer lang wachten geblazen. De band bestaat inmiddels meer dan dertig jaar (wel met een pauze van vier jaar tussendoor) en is met ‘Modern Primitive’ toe aan een elfde studio-album, het eerste onder de vlag van Nuclear Blast. Wie deze oudgedienden van de Griekse school desalniettemin niet mocht kennen, als u ‘Modern Primitive’ hoort, leert u de band meteen kennen op de manier zoals we ze in feite al van bij het prille begin kennen. SepticFlesh brengt op onnavolgbare wijze een uitgesproken melodieuze, theatrale vorm van death metal die vaak richting het absoluut bombastische neigt. Er zijn twee zangers in de band nl. gitarist Sotiris Anunnaki V. die de cleane zang voor zijn rekening neemt en bassist Seth Siro Anton wiens stem even laag gestemd is als zijn bas. De band maakt graag gebruik van een orkestraal geluid dat sinds de reünie in 2007 in hoofdzaak verzorgd wordt door de samenwerking met het Praagse Filharmonisch Orkest en het verhalende, theatrale onderdeel van SepticFlesh extra in de verf zet. Zoals steeds bouwt de band elk nummer heel erg mooi op en hoor je in elk nummer SepticFlesh op die welhaast gepatenteerde manier waardoor ze bijzonder herkenbaar klinken. Kortom, je zou kunnen zeggen dat SepticFlesh ook nu weer niets nieuws onder de zon brengt maar niettemin slaagt de band er voor ons in om toch weer fris en ronduit magistraal te klinken. Fans zullen allerminst ontgoocheld zijn over ‘Modern Primitive’ want het album bevat ondanks de zeer gelaagde muziek weer voldoende meeslepende riffs en mee brulbare refreinen om meteen mee te zijn. Daarnaast is er eveneens als vanouds voldoende afwisseling om het geheel boeiend te houden. Voor wie het theatrale karakter op eerdere platen teveel van het goede was, zal dit ook nu weer het geval zijn want de band gaat allerminst de meer simplistische toer op. Wie niet vies is van death metal in combinatie met de nodige klassieke ondersteuning is ‘Modern Primitive’ eens temeer een album om duimen en vingers af te likken. Wie zijn death metal liever puur en onversneden verorbert, zal de theatrale saus wellicht té overheersend vinden.

K.H. (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Collector 2. Hierophant 3. Self Eater 4. Neuromancer 5. Coming Storm 6. A Desert Throne 7. Modern Primitives 8. Psychohistory 9. A Dreadful Muse