Denouncement Pyre: Forever Burning

Na een stilte van zes jaar – ja, we weten het ook wel: er zit een stevige covid periode voor iedereen bij – is het Australische Denouncement Pyre er terug met ‘Forever Burning’, het vierde full-album van de band nadat men ook al evenveel ep’s op de wereld losliet. Denouncement Pyre werd in 2003 opgestart om zijn visie op een mix van black metal en death metal weer te geven. Enkel D. (gitaar, bass, vocals) is er nog bij van het prille begin. Tegenwoordig heeft hij nog twee kompanen: R. (bass) en L. (drums). Dat belet het trio niet om er keihard, stevig, krachtig en energiek tegenaan te gaan. ‘Forever Burning’ telt acht krachtige tracks die enorm dreigend klinken en agressief uit de speakers knallen. Het is niet zo dat de band voor echte vernieuwingen binnen het (sub)genre zorgt, maar wat ze doen, doen ze met een alles vernietigende kracht en … dat op zich is reeds voldoende om ons over de streep te trekken. Vanaf opener ‘Forever Burning’ sleurt en trekt Denouncement Pyre ons mee op hun heel energieke en gedreven muzikale reis. Het gaspedaal blijft, meestal toch, stevig ingedrukt terwijl er niet zo veel ruimte gelaten wordt voor wat licht in deze agressieve en dreigende sound. Het is wel niet zo dat de heren geen andere tempo’s of ritmes toelaten. Af en toe komt er zelfs een fragment langs waar melodie het voor het zeggen heeft. Wij vallen vooral voor de rauwe stem, de soms heel furieuze uitbarstingen, en het totaalgeluid van dit album waar agressiviteit, dreiging en duisternis een samenwerkingsverbond sluiten. Kortom, de heren weten van aanpakken en doen dit hier bijna tweeënveertig minuten lang. Zo sluit deze ‘Forever Burning’ mooi aan bij de reeds eerder afgeleverde werkstukken en zullen fans van de band ook dit schijfje absoluut aan hun collectie willen toevoegen.

Luc Ghyselen (86)

Agonia Records ARCD 213

Tracklist: 1. Forever Burning 2. The Liberating Fires Of Moloch 3. Tongues Stretched For Salvation 4. Darkness In The Eyes Of Apophis 5. Hung Like Swine 6. Burn This World And Start Again 7. The Opposer Of Light 8. Sunder The Living Temple