Gina Sicilia: Unchange

Sinds het debuut van vocaliste / song schrijfster Gina Sicilia, ‘Allow Me To Confess’ uit 2007, volgt ondergetekende reeds deze uitmuntende vocaliste. De stem van deze dame weet me telkens te ontroeren, te bezielen, bij de keel te grijpen, … Voeg daaraan toe dat Gina uitstekende eigen nummers weet te brengen, maar ook haar versies van nummers van andere artiesten raken me steeds opnieuw. Gina staat vooral voor blues, maar is ook niet bang van soul en van gospel geïnspireerde nummers. Dat laatste ingrediënt wordt hier in de verf gezet middels dit tien tracks tellende negende full-album voor Gina Sicilia. Gesteund door producer Colin Linden zorgt Gina hier voor een fantastisch album met enkel hoogtepunten. Opener ‘Healing Time’ is meteen een schot in de roos. Het traag kabbelende nummer kerft diep in je ziel. Haar getormenteerde stem verraad soul en … vooral gospel. Meteen een kippenvel moment door die prachtige stem. Maar ook de begeleiding op gitaar en orgel is gewoonweg “af”. Een eerste track om in te lijsten! Nog gevoeliger klinkt het titelnummer dat zo ook nog veel dieper kerft in je “soul”. Zo goed als perfecte gospel krijg je tijdens Sam Cooke’s ‘How Far Am I From Canaan’. Meteen een tweede track om in te lijsten! Over naar Reverend Gary Davis’ ‘Death Don’t Have No Mercy’, een slepend nummer met een waanzinnig beklijvende tekst en hier gebracht met een immense diepgang die je moet raken of je bent een compleet gevoelloos persoon. Naast de fantastische stem van Gina moet je ook eens letten op het weergaloze gitaarspel van Colin Linden. We zijn vier nummers ver en ondergetekende heeft al drie (oor)orgasmes gekregen. Het soulvolle ‘Let’s Set The World On Fire’ volgt en is misschien de minste track tot nu toe, al is ook dit heel zeker geen misser te noemen dankzij de schitterende soulvolle stem van Gina. Ook Mississippi John Hurt’s ‘Make Me A Pallet On Your Floor’ is een voltreffer waardoor de rillingen over mijn rug sidderen. Opnieuw de formidabele combinatie van prachtig gitaarspel (Colin Linden) en de schitterende stem van Gina Sicilia zorgen voor een waarlijk schitterende versie. Wat background vocalen zorgen ervoor dat het origineel bijna verbleekt, iets wat voor ondergetekende zo goed als ondenkbaar is. Het gevoelige en soulvolle ‘Valentine’ volgt, terwijl we dan kennis maken met een iets meer frivole zijde van Gina Sicilia middels ‘Don’t Be Afraid To Be Wrong’. Nee, een happy happy nummer is dit geenszins, maar het tempo klinkt iets gezapiger, zonder het soulvolle aspect uit het oog te verliezen. Een extra gevoelige snaar wordt geraakt met het trage, slepende ‘One Last Tender Moment’, waarna ‘There’s A Bright Side Somewhere’ het album in schoonheid afsluit: gevoelig, soulvol en opnieuw heel diep op je gemoed inwerkend. Jongens, wat een stem heeft Gina Sicilia! Die wordt dan nog extra mooie omlijst door fabelachtig gitaarwerk van Colin Linden. Dit duo mag nog heel lang samenwerken als je het mij vraagt en daarom heb ik slechts een raad voor iedereen die van goede muziek houdt: aanschaffen die handel.

Luc Ghyselen (98)

Vizztone Productions VT-GS07

Tracklist: 1. Healing Time 2. Unchange 3. How Far Am I From Canaan 4. Death Don’t Have No Mercy 5. Let’s Set The World On Fire 6. Make Me A Pallet On Your Floor 7. Valentine 8. Don’t Be Afraid To Be Wrong 9. One Last tender Moment 10. There’s A Bright Side Somewhere