Jo Quail: The Cartographer

Celliste en componiste Jo Quail schetst hier met vijf lang uitgesponnen instrumentale tracks een heel donker en aangrijpend cinematografisch beeld waar heel veel dreiging in langs komt. Jo Quail zorgt op ‘The Cartographer’, een werkstuk speciaal gecomponeerd voor het befaamde Roadburn Festival, voor een mix van klassieke muziek aangevuld met elementen uit post rock, metal en elektronica. Het is vooral instrumentale muziek die je hier te horen krijgt en als de dame dat, met of zonder begeleiders, ook tijdens live concerten moet gaan neer zetten, hebben wij de indruk dat onze aandacht niet de volle tijd bij de muziek zal zitten. Terwijl we, als we na een lange werkdag ‘s avonds thuis komen, zo’n muziek wel weten te waarderen terwijl we in onze luie zetel zitten. Opgelet: ‘The Cartogarpher’ is geen hapklare brok muziek geworden en werkt nogal stevig en diep op ons gemoed in. Het is ook geen album dat we dagelijks zullen afspelen, maar als we het album beluisteren – dat hebben we ondertussen een aantal keer gedaan – blijven we enorm onder de indruk van het dreigende, duistere geluid dat Jo Quail, en haar mede muzikanten, hier neer zet. De spaarzame vocalen zorgen voor een mysterieus aspect, terwijl zorgvuldig geplaatste accenten ons doen nadenken of wie die, tijdens een vorige luisterbeurt, wel “ontdekt” hebben. ‘The Cartographer’ in een bepaald muziek hokje duwen is eigenlijk onbegonnen werk want er komt te veel bij kijken zodat de term cinematografische muziek misschien de meeste dekking biedt, maar daar kan je natuurlijk veel kanten mee op. Dreiging en duisternis zijn alvast volop aanwezig in dit zwartgallig werkstuk. ‘The Cartographer’ is een impressionant werkstuk geworden dat nog vaak zijn weg naar onze cd-speler zal vinden, zeker als we ons willen onderdompelen in een dreigende duisternis.

Luc Ghyselen (80)

By Norse Music

Tracklist: 1. Track 1 2. Track 2 3. Track 3 4. Track 4 5. Track 5