Reload Festival is er van 18 augustus tot en met 20 augustus.

In het Duitse Sulingen is er een nieuwe editie van het Reload Festival, een festival waar wij, van MUSIKA, graag bij zijn en dat elk jaar weer iets groter lijkt te worden. Drie dagen lang wordt het daar weer genieten van tal van bands die muzikaal een heel aantal (sub)genres omvatten uit heavy metal, punk en hardcore. De juiste timetable hebben we nog niet ter beschikking bij het schrijven van dit artikel.

Absolute toppers op de affiche lijken ons natuurlijk het Duitse Heaven Shall Burn – dat voor een mix van hardcore, metal en death metal staat – en het Zweedse Arch Enemy, dat voor melodic death metal staat.

Maar met twee bands heb je natuurlijk geen festival. Andere toppers op de affiche van Reload Festival 2022 zijn de thrash bands de Amerikaanse thrash bands Exodus en Testament, terwijl ook het Duitse thrash ensemble Tankard steeds weet te overtuigen. Ook het Amerikaanse As I Lay Dying, dat voor een mix van death metal en metalcore staat, het Duitse Electric Callboy, staat voor electrocore, en het ook al Amerikaanse Lamb Of God, dat kiest voor een mix van groove metal en metalcore, kunnen een pak liefhebbers bekoren. De fantasy power metal van het Britse Gloryhammer is steeds een streling voor het oog en klinkt ook enorm aanstekelijk. Daar tegenover staat dan de brute allesvernietigende kracht van het Amerikaanse death metal gezelschap Cannibal Corpse en de krachtige sound van het Britse grindcore / death metal gezelschap Napalm Death. Het Duitse metalcore gezelschap Caliban en het Zweedse Dark Tranquility, dat muzikaal voor melodic death metal kiest, zagen we eerder dit jaar schitteren op het Durbuy Rock Festival. Daarnaast lokken bands als het Italiaanse Lacuna Coil (een mix van gothic metal en alternative metal) en het Amerikaanse Life Of Agony (een mix van hard rock en alternative rock) ook nog pakken fans. Het Zweedse Raised Fist staat voor een mix van metal, punk en hardcore.

Dit neemt niet weg dat ook de andere bands op deze affiche een pak fans tellen die hun idolen luidkeels zullen ontvangen en aanmoedigen. Zo kunnen liefhebbers van heavy metal zeker genieten van het Amerikaanse All Hail The Yeti. Thrash fans kunnen dan weer uitkijken naar het Amerikaanse Heathen, het Oostenrijkse Black Inhale – dat ook elementen uit groove metal in zijn sound verwerkt –, en de Amerikaanse bands Municipal Waste en Enforced, waar ook crossover aan te pas komt. Melodic Death metal fans zullen hun hartje dan weer ophalen bij de Amerikaanse bands The Black Dahlia Murder en Darkest Hour. Bij die laatste band komt ook al wat metalcore om de hoek kijken. Wat ons bij dit muzikale, metalcore, (sub)genre brengt. Die fans zullen blij zijn met het Duitse Ghøstkid, het Amerikaanse Unearth en het Britse Our Hollow Our Home.

Liefhebbers van o.a. punk, hardcore, punk rock en aanverwante (sub)genres hebben een pak bands om te volgen: het Nederlandse Born From Pain, het Canadese Comeback Kid, het Amerikaanse Pro Pain, het Zweedse Perkele, het Noorse Sibiir, het Britse Wargasm, en de Duitse bands Crushing Caspars, Die Kassierer, Rykers, Smoke Blow en Superstarfuckers.

Liefhebbers van deathcore kunnen uitkijken naar de set van het Britse Bleed From Within, terwijl fans van nu metal de naam van het Indische Bloodywood zullen aankruisen, al zitten er ook heel wat Indische folk invloeden in hun sound verweven. Een mix van folk, Celtic folk dan, krijg je van het Duitse Mr. Irish Bastard, terwijl het Roemeense Dirty Shirt een eigenzinnig mix van folk, crossover en metal serveert.

Nog een aantal Duitse bands zijn er van de partij. Cypecore staat voor een muzikale mix van melodic death metal, cyberthrash en industrial. Emily Falls drukt zich uit aan de hand hard rock, terwijl Plainride dat nog wat extra kruidt met stoner rock invloeden. Watch Out Stampede tenslotte kiest laat zich muzikaal gelden middels post hardcore. Ook op de affiche, maar ons alvast een heel stuk minder bekend, zijn de Duitse bands Kiez Live, Tears For Beers, Torfrock en Heavysaurus.

De affiche van Reload Festival bevat in ieder geval voor elk wat wils. De gevestigde waarden zullen ongetwijfeld willen bevestigen, terwijl we bij de “mindere goden” misschien wel een pak aangename ontdekkingen kunnen maken. In ieder geval wordt het weer genieten. Meer info nodig om er heen te gaan? Check dan zeker de website van het festival: www.reload-festival.de