Scitalis: Doomed Before Time

Scitalis is een Zweeds black metal ensemble dat pas in 2020 werd opgestart in Umeå. Met ‘Doomed Before Time’ zorgt het drietal – A (vocals, bass), S (gitaar) en J (drums) – voor een eerste full-album nadat men vorig jaar reeds met ‘Awakening’ een zes tracks tellende ep op de wereld los liet. ‘Eye Of Leviathan’ opent dit schijfje met een heel dreigende aanpak. Het wat trage, logge tempo zorgt ervoor dat een dikke duisternis wordt opgewekt waar een immense dreiging van uit gaat. En dat is pas een intro. Het is dus eigenlijk vanaf ‘Serpent’ dat alle elementen die de sound van Scitalis uitmaken aan bod komen. Het kille gitaargeluid, de krachtige drumpatronen, de stuwende basslijnen en de rauwe black metal stem doen het goed als het aankomt om duisternis met kilte en dreiging te verbinden. Het is in ieder geval voldoende om ons te overtuigen dat Scitalis bestaansrecht heeft. Ook de overige tracks doen het bij ondergetekende goed en dankzij verschillende wisselingen in tempo en ritme kan het drietal onze aandacht vast houden tot en met de laatste tonen van afsluiter ‘Beneath’. Voeg daaraan toe dat we onze nekwervels op tijd en stond goed kunnen trainen en je begrijpt dat ‘Doomed Before Time’ het niet onaardig doet. Dat we niet volledig overstag gaan, heeft aan dat Scitalis toch nog wat werkpunten heeft. Zo mogen de vocalen iets meer afwisseling vertonen, terwijl ook sommige fragmenten / riffs iets te lang worden aangehouden. Toch is Scitalis geslaagd voor dit zwartgeblakerd ingangsexamen.

Luc Ghyselen (75)

Vendetta Records

Tracklist: 1. Eye Ov Leviathan 2. Serpent 3. Slithering In Sins 4. Above 5. Seen By Blind Eyes 6. Doomed Before Time 7. Absent 8. Beneath