Charlie Musselwhite: Mississippi Son

De intussen achtenzeventig jarige Charlie Musselwhite is een icoon als het op blues aankomt. Dat bewijst de man keer op keer door zijn prachtige full-albums, maar ook door zijn al even schitterende live concerten. Met ‘Mississippi Son’ zet hij dit eerste gegeven nog eens extra in de verf. Zijn eerste full-album, ‘Stand Back! Here Comes Charlie Musselwhite’s South Band’, dateert van 1967. We zijn ondertussen de tel reeds een tijdlang kwijtgeraakt hoeveel albums er volgden. Op ‘Mississippi Son’ gaat Charlie zo goed als solo akoestisch te werk. Veertien ingetogen blues nummers levert hij op dit album af die ons stuk voor stuk diep weten te raken. Daar is zijn warme soulvolle stem in de eerste plaats debet aan, maar ook zijn gitaarspel en zijn uitmuntend werk op harmonica zijn schitterend. Op de helft van de nummers (*) krijg je ook nog een staande bass (Barry Bays) en drums (Ricky “Quicksand” Martin) te horen. Zodoende creëert Charlie een werkelijk schitterend luisteralbum met heel wat afwisseling. Laat je meevoeren in het door Charlie Musselwhite uitgetekende blues landschap, want acht van de nummers hier zijn van zijn eigen hand en zo heeft de man je inkijk op wat hij zelf ziet en ervaart. ‘Mississippi Son’ boeit ons enorm van begin tot eind en is misschien het best te beluisteren ‘s avonds in je favoriete zetel met een goed glas van je geliefkoosde drank binnen handbereik. Wij gaan intussen voor nog een rondje van ‘Mississippi Son’.

Luc Ghyselen (90)

Alligator Records ALCD 5009

Tracklist: 1. Blues Up The River* 2. Hobo Blues* 3. In Your Darkest Hour 4. Stingaree 5. When The Frisco Left The Shed* 6. Remembering Big Joe 7. The Dark 8. Pea Vine Blues* 9. Crawling King Snake* 10. Blues Gave Me A Ride* 11. My Road Lies In Darkness 12. Drifting From Town To Town* 13. Rank Strangers 14. A Voice Foretold