Various Artists: Heavy Metal Rock Vol. 1

Vinyl fanaten die graag traditional heavy metal horen, moeten nu hun oren spitsen, of althans lezen wat we hier te melden hebben. Op deze twaalf tracks tellende compilatie krijg je twaalf verschillende Deense bands te horen die hun stempel gedrukt hebben, of nog steeds drukken op heavy metal / hard rock en aanverwante subgenres. Van een paar krijg je echt wel “collectors items” voorgeschoteld want voor de allereerste keer op vinyl. Van andere bands krijg je gloednieuwe composities te horen die pas onlangs op een album van de desbetreffende band te vinden zijn. In die eerste categorie vallen ‘The Emperor’ van Mirage en Atro City‘s ‘Introseduction’. In die laatste categorie valt Evil‘s ‘Evil Never Dies’. Deze verzamelaar werd samengesteld door Michael Hvolgaard Andersen en opent met het erg traditioneel klinkende maar krachtige en energieke ‘Evil Never Dies’ (Evil – voor de fans: check zeker het meest recente album ‘Book Of Evil’ van dit gezelschap). Steel Inferno levert ons het heel energieke en gedreven ‘Succubus’, een nummer waar thrash en speed metal samengaan. Bij Wasted gaat het er weer een stuk traditioneler aan toe. ‘The Flood’ is een erg krachtige track met een donker randje. Street Fighter staat voor traditional heavy metal met een stevige knipoog richting NWOBHM. ‘Queen Of The Night’ is de titel van hun krachtig nummer en als je de stem herkent van Diamond Head zanger Rasmus Bom Andersen heb je het heel goed gedaan. Nog steeds heel krachtig, maar toch met een pak meer melodie klinkt ‘Falling’ van Meridian. Anoxia zorgt voor een mix van vooral heavy metal met wat thrash invloeden. ‘Take Down The Mountains’ klinkt heel gedreven en energiek. “Kant B” opent met het lichtjes schitterend ‘My Time’ opener van het meest recente full-album, ‘Soul Ripper’, van Metal Cross, een band die traditional heavy metal aflevert met veel kracht en melodie. Pectora zoekt het in hetzelfde subgenre, maar mist nog wat maturiteit, al is ‘Son Of the Four’ zeker geen slecht nummer. Een mix van hard rock en heavy metal krijg je van Mirage dat hier een kans krijgt met ‘The Emperor’ uit het meest recente album van de band: ‘The Sequel’. Het gaat er meteen alweer een stuk krachtiger, energieker en steviger aan toe met ‘Rebellions’, een nummer uit ‘We Meet Again’ van Alien Force, nog een band die traditional heavy metal verkiest. Van heavy metal ensemble White Cross krijgen we ‘Metal Detector’, een heel traditioneel klinkende song waar kracht en melodie samenspannen. Atro City‘s ‘Introseduction’ sluit het album af. Deze stomende thrash metal song kon je tot nu toe enkel vinden op de enige demo van dit gezelschap uit 1988. ‘Heavy metal Rock Vol. 1’ is zo een mooie introductie geworden voor twaalf Deense heavy metal bands. Ontdek ze op deze black vinyl schijf en ga dan op zoek naar hun werk onder eigen naam.

Luc Ghyselen (80)

From The Vaults VAULT59

Tracklist: A1. Evil: Evil Never Dies A2. Steel Inferno: Succubus A3. Wasted: The Flood A4. Street Fighter: Queen Of The Night A5. Meridian: Falling A6. Anoxia: Take Down The Mountains B1. Metal Cross: My Time B2. Pectora: Son Of The Four B3. Mirage: The Emperor B4. Alien Force: Rebellions B5. Witch Cross: Metal Detector B6. Atro City: Introseduction