Stjärnfält: Lapporten

Het Zweedse Stjärnfält zorgt voor een eigenzinnige combinatie van ambient en atmospheric black metal waarbij heel intense en furieuze fragmenten worden afgewisseld met sfeervolle en rustiger momenten terwijl het geheel nu en dan in een diep bad van elektronica klanken wordt gedompeld. ‘Lapporten’ is zo het tweede full-album van dit project van M. Het nieuwe album telt slechts vier tracks die samen afklokken boven de kaap van de vijfendertig minuten. Met deze vier tracks probeert hij zijn reis doorheen het hoge noorden van Zweden muzikaal weer te geven. Zo kan je op doortocht op de hoogste berg in Zweden met ‘Kebnekaise’, maak je een stevige trip doorheen de groene long van Zweden tijdens ‘Bruksleden’ en ontdek je tijdens de twee overige tracks, ‘Polarsken’ en ‘Séracs’ de u-vormige vallei in Lapland. En alhoewel we meestal stevig geboeid worden door zo’n muzikale trip kan Stjärnfält ons maar met mate bekoren. Debet daaraan zijn vooral de elektronica en ambient klanken die het geheel nogal stevig ondersneeuwen zodat we vrij diep moeten graven naar black metal invloeden. Maar ook de vocalen weten ons maar heel matig overtuigen. Ook die zitten enorm diep in de mix en worden zo goed als compleet ondergesneeuwd door, opnieuw, een, naar ons gevoel dan toch, te veel aan elektronica. ‘Lapporten’ van Stjärnfält biedt ons in ieder geval te weinig om het album te gaan raden. Spijtig, want we hadden hier wel veel (meer) van verwacht.

Luc Ghyselen (62)

Avantgarde Music av 449

Tracklist: 1. Kebnekaise 2. Bruksleden 3. Polarsken 4. Séracs