RF Force: RF Force

Wie graag met een voet in het verleden van traditional heavy metal blijft vertoeven, heeft er met RF Force een nieuwe Braziliaanse band bij om in de gaten te houden. Dit titelloze album telt elf nummers die je absoluut in de schoolboekjes “old school metal” kan terug vinden. Het vijftal – Daniel Iasbeck (gitaar, background vocals), Lucas Emidio (drums), Marcelo Saracino (vocals), Ricardo Flausino (bass, background vocals) en Rodrigo Flausino (gitaar, background vocals) – heeft goed geluisterd naar een pak groten in het genre – we noemen voor de vuist weg Judas Priest, Saxon, Dio en tal van andere bands uit de jaren tachtig, distilleerde daar zijn eigen brouwsel uit en laat het nu los op de talrijke heavy metal fanaten. Het enige nadeel aan dit soort bands, is het feit dat het heel moeilijk is om een eigen gezicht te creëren. Ook RF Force valt, naar onze smaak, een beetje in die valkuil. We gaan absoluut niet beweren dat dit slecht of minderwaardig is, maar het is een feit dat we eigenlijk in dit subgenre al zodanig verwend zijn geweest met bands die er enorm bovenuit steken en die ons een heel pak klassiekers hebben nagelaten, dat het verduveld heel moeilijk is om even goed, laat staan beter, te doen. Indien dit album zo’n veertig jaar geleden ons pad had gekruist, waren we waarschijnlijk heel vlotjes overstag gegaan, nu toch een stuk minder. Dit neemt niet weg dat elk nummer kracht en melodie uitstraalt, goed wordt opgebouwd en uiterst vlot in het gehoor ligt. Elk van de nummers krijgt immers een solide basis van drums en bass, een stevig geraamte aan riffs en wordt afgewerkt met heel krachtige vocalen, die ons af en toe wat doen denken aan Ronnie James Dio zaliger, en knappe gitaarsolo’s. Meer hebben fans van het genre eigenlijk niet nodig om overstag te gaan. En … om heel eerlijk te zijn, groeit het album ook bij ons bij elke nieuwe luisterbeurt.

Luc Ghyselen (80)

Black Lion Records

Tracklist: 1. Fallen Angel 2. Old School Metal 3. Flying Dogs 4. The Beast And The Hunter 5. Creeps Of The World 6. In The Heart And Mind 7. Fighter 8. Will You Remember? 9. Beyond Life And Death 10. M.O.A.B. 11. Fight Without A Fist