Deep Sun: Dreamland – Behind The Shades

Het Zwitserse Deep Sun ontstond in 2005. Het duurde wel tot in 2014 vooraleer een eerste ep-tje het levenslicht zag (‘Flight Of The Phoenix’). Daarna vlotte het plots enorm goed voor Deep Sun, want het eerste full-album van de band, ‘Race Against Time’ (2016), kreeg enorm lovende kritieken en een nieuwe fonkelende ster aan het symphonic metal firmament leek geboren. Bevestigen is steeds moeilijk en ‘Das Erbe Der Welt’ (2019) vonden wij een stuk minder, zodat die ster een stuk minder schitterde. Met ‘Dreamland – Behind The Shades’ wil Deep Sun een nieuw hoofdstuk aansnijden met o.a. een vernieuwd logo en nieuw bloed in de line-up. Gebleven zijn Debora Lavagnolo (vocals), Angelo Salerno (bass), Tom Hiebaum (keyboards) en Tobias Brutschi (drums). Gitarist Stephan Riner is de nieuwkomer. Als we verder de meegeleverde info mogen geloven is de band op alle facetten gegroeid en mag / moet je Deep Sun tot de absolute top in het (sub)genre rekenen. Wij nemen die promo info meestal met een stevige korrel zout en laten de muziek op het schijfje voor zich spreken. Na een instrumentale intro, ‘Prologue’, maken we ons op voor een mooi uitgebalanceerd album waar bass en drums instaan voor het fundament dat zowel krachtig als soepel is. De riffs klinken aangenaam en vormen samen met de veelvuldige gebruikte keyboards voor de ruwbouw. Het is de stem van Debora die ons het meest bekoort, vooral in de hogere regionen zorgt ze voor heel wat meerwaarde. Dat betekent echter niet dat ze ook niet durft diep te gaan en ook dan kan haar stem op onze goedkeuring rekenen. Verder valt het ons op dat elk nummer een mooie opbouw kent zodat een knap album ontstaat zonder dieptepunten, maar ook zonder echte uitschieters. Het geheel weet ons steeds te boeien, maar doet ons nergens echt op de banken springen, al scheelt het soms niet veel als we accenten horen die ons aan Nightwish doen denken (check bijvoorbeeld eens ‘Secret Garden’ of ‘Mitternachtstanz’). ‘Dreamland – Behind The Shades’ is dan ook een erg knap album in het genre geworden. Liefhebbers van (female fronted) symphonic metal zullen hier intens van genieten, maar tot de absolute top behoort Deep Sun alsnog niet.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records MASDP 1247

Tracklist: 1. Prologue 2. Behind The Shades 3. Dreammaster 4. Living The Dream 5. Killer In A Dream 6. In Silence 7. Secret Garden 8. Mitternachtstanz 9. Hands In Anger 10. Rogue (Dreaming Leprechaun Pt. II) 11. Euphoria