Volturian: Red Dragon

Het Italiaanse Volturian, opgestart in Milaan in 2019, is met ‘Red Dragon’ aan een tweede full-album toe. In vergelijking met het debuutalbum, ‘Crimson’ uit 2020, zien we een wijziging in de line-up. Nog steeds aan boord: Federico Mondelli (gitaar, keyboards, vocals), Federica Lanna (lead vocals) en Massimiliano Rossi (bass). Nieuw is drummer Andrea Zannin die de plaats van Alberto Mezzanotte heeft ingenomen. Muzikaal timmert het kwartet verder aan een mix van, vooral, symphonic metal en melodic metal, met wat invloeden uit groove metal. Het levert goed opgebouwde en gearrangeerde nummers op. Opener van dit tweede werkstuk is ‘Rebirth’ een instrumentaal stukje dat je als intro kan beschouwen. Soms zorgt een intro er meteen voor dat je het complete album wil gaan verslinden, dat is dit keer niet echt het geval en even dachten we dat we een verkeerd schijfje in de cd lader hadden aangebracht. Gelukkig, voor ons dan toch, zet ‘Stay’ al veel recht. En dan hebben we het vooral over de goede opbouw van het nummer, de prachtige stem van Federica en de mooie gitaarsolo van Federico. Meteen hebben we de drie grootste troeven van Volturian opgesomd en die komen dan ook mooi tot hun recht tijdens de acht tracks die na de opener volgen op dit ‘Red Dragon’. Ook afsluiter ‘Descent’ is een instrumentaal stukje dat wij, van MUSIKA, zelfs niet op dit schijfje hadden durven plaatsen. Zo hebben we stilletjes onze bedenkingen over dit werkstuk. Het kwartet zorgt weliswaar voor een heel homogeen album zonder miskleunen of dieptepunten (met uitzonderingen de instrumentale opener en de eveneens instrumentale afsluiter), maar mist een of meerdere uitschieters die ervoor kunnen zorgen dat de naam Volturian meer weer klank kan krijgen. Nu zullen enkel fans van de band en liefhebbers van (female fronted) melodic metal / symphonic metal dit album opmerken.

Luc Ghyselen (70)

Scarlet Records SC 410-0

Tracklist: 1. Rebirth 2. Stay 3. Harley 4. Empty World 5. Torn Asunder 6. Burn It Up 7. Distant Caress 8. Bury Me 9. Freeze 10. Descent