Download Festival op vrijdag 24 juni.

Op vrijdag 24 juni is er in het Duitse Baden-Wurttemberg, meer bepaald op de Hockenheimring, een nieuwe editie van het Download Festival. Vijf absolute toppers uit het brede heavy metal landschap tekenen present en worden bovendien aangevuld met nog eens vier extra bands.

Absolute publiekstrekker is uiteraard Metallica, een band die eigenlijk geen introductie meer nodig heeft. Maar voor de absolute leek willen we nog meegeven dat dit gezelschap in 1981 werd opgestart en ondertussen uitgroeide tot, waarschijnlijk, de populairste thrash metal band ter wereld. ‘Kill ‘Em All’ (1983), ‘Ride The Lightning’ (1984), ‘Masters Of Puppets’ (1986), ‘…And Justice For All’ (1988) zijn stuk voor stuk “must have”-albums voor elke zichzelf respecterende thrash metal fanaat. Met het titelloze black album uit 1991 viel zowat elke denkbare muziekfan ten prooi aan de Metallica pandemie. Je mag bijna stellen dat Metallica er eigenhandig voor zorgde dat de enorme kloof tussen metal en pop muziek overbrugd werd. Ook nadien zorgde de band nog voor knappe albums, maar de enorme impact van ‘Metallica’-album bleef achterwege.

Five Finger Death Punch is, zeker in het grote thuisland van de verenigde Staten, een absoluut begrip voor tal van muziek liefhebbers. Europa loopt iets minder storm voor dit gezelschap – al zie je de fanbasis rustig groeien – dat in 2005 werd opgestart. Toch zorgt hun uitstekende mix van hard rock, groove metal, thrash metal en alternative metal voor heel knappe nummers en, vooral ook, voor uiterst knappe live concerten. We moeten dan ook stellen dat Five Finger Death Punch, of 5FDP of FFDP zoals men ook schrijft, een absolute topper in wording is.

Het Zweedse Sabaton is heeft dan weer een enorme naam als het aankomt op uiterst aanstekelijke power metal. Deze band werd in 1999 opgestart en zorgde ondertussen voor tien fel gesmaakte full-albums waarvan ‘The War To End All Wars’, dat eerder dit jaar op de markt kwam het meest recente is.

Het Amerikaanse Hollywood Undead staat dan weer voor een mix van rap metal, nu metal en hard rock. De band werd in 2005 opgestart en zorgde ondertussen reeds voor zeven full-albums die ook al, vooral in het thuisland, heel veel stof doen opwaaien. In Europa loopt het ook voor deze band minder vlot.

Het Poolse Behemoth werd in 1991 opgestart en mag je tegenwoordig gaan beschouwen als een van de absolute toppers als het aankomt op blackened death metal / black metal. De fanbasis groeit nog steeds met elk nieuw album aan. Het gezelschap zorgde ondertussen voor elf full-albums, maar weet ons nog steeds meer te overtuigen via hun fantastisch opgebouwde live concerten.

Minder bekend, maar daarom niet minderwaardig zijn het Britse Frank Carter and the Rattlesnakes – opgestart in 2015, mix van punk rock, hardcore en alternative rock –, het Amerikaanse Poorstacy – staat voor een mix van emo rock, punk rock, post punk en dergelijke –, het Britse Holding Absence – opgestart in 2015, staat voor een mix van post hardcore, post rock en alternative rock –, en het nog jonge Duitse Ghost Kid dat pas in 2020 werd opgestart nadat vocalist Sebastian “Sushi” Biesler Eskimo Callboy had verlaten.

Een dagje gaan genieten van stevige muziek op de Hockenheimring te Baden-Wurttemberg kan dus op 24 juni. Meer info vind je alvast op www.downloadgermanyfestival.de