Radioactive: XXX

De draaiende motor achter het project Radioactive is de Zweedse muzikant en producer Tommy Denander. Alhoewel het project in 1991 boven de doopvont gehouden werd, kwam het debuutalbum ‘Ceremony Of Innocence’ zo’n tien jaar later. ‘Yeah’ (2003) en ‘Taken’ (2005) volgden. Na een pauze verscheen ‘F4ur’ in 2015. Zeven jaar later pikt Radioactive de draad terug op. Alhoewel Tommy de laatste jaren veel voor Escape Music heeft gewerkt treffen we deze nieuwkomer onder de vleugels van Frontiers. Denander speelt ook hier gitaar, bas en keyboards. Drummers Neil Anami en Ollo Romö wisselen af. Tradities blijven onderhouden, want ook hier is de gastenlijst van meewerkende vocalisten de moeite. We treffen Jerome Mazza, Clif Magness , Robin McAuley, Robbie LaBlanc, Daniel Byrne en Christian Ingebritsen. Producer Mutt Lange (Def Leppard, AC/DC), Erik Grönwall (New Horizon, Skid Row) en Olle Romo staken een handje bij tijdens het schrijven van de nummers. De titel ‘Monkey On Our Backs’ deed me even aan Aldo Nova denken, al is dit hier een heel andere insteek. Dat de keuze van vocalisten een uitgekiend zaakje is, horen we als Jerome Mazza de pompende rocker leven inblaast. We horen wat meer duisternis in ‘The Deed Is Done’. Doorspekt van de riffs, die we herkennen van onze gekende Australische rockers, scheurt dit stomende nummer stevig verder. Robin McAuley’s ondersteunt met zijn ruigere zang dat rockgevoel, waarmee hij deze rocker ook van de nodige punch weet te voorzien. Hij komt later terug in ‘Move It’, waar we proeven van een snuifje Def Leppard. We kennen Robbie Le Blanc van zijn fantastisch werk in onder andere ‘Find Me’, maar in ‘Remember The Ghosts’ horen we een gans ander gebruik van zijn strot. Later horen we hem nogmaals rauwer dan ooit in ‘Voodoo Queen‘ passeren. De man laat zich duidelijk op meerdere genres opmerken. In de klassevolle ballad ‘Written In The Scars’ staat Christian Ingebrigtsen achter de microfoon. Het bluesy gitaarwerk zorgt met de soulvolle vocalen voor een dromerige sfeer. Op een trage en mokerende drumbeat zoekt ‘If Today Was Your Last Day Alive’ zijn weg. Wat bombastisch enerzijds (met de screams ‘HEY’) en toch die funky aanpak. Eventjes stevig doorgaan op het swingende ‘Youman Unkind’, waar Tommy’s riffs je laten headbangen. Ook Dan Bryne weet van stevig doorgaan in ‘Drag Me Through The Mud’. ‘I Have A Dream’ is geen cover van Abba, maar een traag opbouwend nummer met keyboardomlijsting dat naar het einde toch vrij pittig uit de hoek weet te komen. In de afsluiter ‘California Ways’ horen we naast wat pittig snarenwerk het doorleefde vocaal geweld van veteraan songwriter Clif Magness. Veel variatie in een geluid dat al enige decennia geleden ook tot zijn recht gekomen kon zijn. Stomende classic rockers, gaande van AC/DC tot Def Leppard en al het mooie wat je daartussen kan tegenkomen, telkens in een modern jasje, met een passende vocalist die voor extra variatie zorgt. Denander is en blijft een klassebak!

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records FRCD 1203

Tracklist: 1 Monkey On Our Backs 2 The Deed Is Done 3 Remember The Ghosts 4 Written In The Scars 5 If Today Was Your Last Day Alive 6 Move It 7 Youman Unkind 8 I Have A Dream 9 Voodoo Queen 10 Drag Me Through The Mud 11 California Ways