Fetal Blood Eagle: Indoctrinate

Een nieuwe naam in death metal landschap is Fetal Blood Eagle, een gezelschap dat pas in 2021 werd opgestart en nu met een eerste full-album om aandacht smeekt. Zelf ben ik niet zo’n doorgewinterde fan van het (sub)genre dat ik meteen bij elke naam een gezicht kan plaatsen, laat staan bij welke band(s) de heren nog actief zijn of eerder actief waren. De ritmesectie van Fetal Blood Eagle, Lenny Patterson (bass) en Kendall “Pariah” Divoll (drums), is ook nog actief bij Necronomichrist. De twee gitaristen van het gezelschap, Ryan Beevers en Jim Gregory’ kennen elkaar reeds dar beiden een verleden hebben bij Solium Fatalis. Maar het is de naam van de vocalist die bij ons de meeste belletjes doet rinkelen. Sven de Caluwé draait immers al ettelijke jaren mee in het (sub)genre als frontman van o.a. Aborted. Het vijftal van Fetal Blood Eagle zorgt dan ook voor heel brutaal en agressief klinkende death metal met de herkenbare stem van Sven die de meeste aandacht opeist. De heren blijven trouw binnen de lijntjes van het subgenre kleuren, maar zorgen desalniettemin voor een heel agressief en vooral brutaal klinkend album. ‘Indoctrinate’ telt tien tracks tracks maar klokt na zo’n vierendertig minuten af. Dan weet je het al dat de heren er verschroeiend tegenaan gaan, dat de nummers kort en gebald zijn, en dat de heren eigenlijk weinig tijd en ruimte laten voor verrassingen, laat staan rustiger of kalmere momenten. Wij malen er alvast niet om en zijn best wel tevreden met het afgeleverde werkstuk waar we zelf een pak energie bij kwijt kunnen. We geven eerlijk toe dat we na afloop wat tijd nodig hebben om terug op adem te komen, maar ondertussen hebben we ons stevig in het zweet gewerkt. Dat heeft aan dat ‘Indoctrinate’ ons een iets meer dan een half uur stevig in de ban hield.

Luc Ghyselen (80)

Listenable Records

Tracklist: 1. Necromorphic Illumination 2. Hate Fucked Face 3. Razorwire Communion 4. Caverns Of Deformulated Flesh 5. Only Meth Is Real 6. Devoid Of Corrosive Form 7. Abortion Dumpster Overload 8. Injected Larvae Of The Hive Mind 9. Decompression Disembowelment 10. Cinder Block Suicide