Black Altar / Vulture Lord: Deathiah Manifesto (split)

Een split kan altijd voor controversie zorgen. Je bent soms maar fans van een van de bands en je wil alles in huis halen van die band. Of de bands op de split zijn actief in totaal verschillende subgenres uit heavy metal landschap en slechts een van die subgenres draagt je goedkeuring weg. Of je houdt wel van alle gepresenteerde bands, maar de werkstukken op de ep zijn pure “leftovers”. Of … je gaat er gewoonweg voor en doet een aantal “ontdekkingen”. Op deze ‘Deathiah Manifesto’, uitgebracht door het Poolse Odium Records label krijg je twee bands te horen die elk vier nummers voor hun rekening mogen nemen. Het Poolse Black Altar is een black metal gezelschap dat in 1996 werd opgestart. De band zorgde eerder reeds voor o.a. twee ep’s, twee full-albums en is met deze schijf aan zijn zesde split toe. Bandleider Shadow (bass, vocals) is er als enige nog bij van het prille begin. Voor de vier tracks op deze split wordt hij begeleid door de gitaristen Thomas Eriksen en Necro en drummer James Stewart. Het viertal zorgt voor een ‘intro’ en ‘outro’ die beiden kilte, dreiging, duisternis en zelfs wat mysterieus in zich hebben. De twee nummers die de heren tussen door op je loslaten, zorgen voor hetzelfde maar dan wel aangevuld met pakkende vocalen, veel gedrevenheid en een pak energie. Kortom twee nummers waar elke black metal fan wel voor wil gaan. Het Noorse Vulture Lord staat voor een mix van black metal en thrash metal en kiest hier voor vier korte, gebalde maar vooral gedreven en energiek klinkende tracks waar kracht, dreiging en agressiviteit van uit gaan. De band werd in 1995 opgestart, al kent de band een voorgeschiedenis onder verschillende namen die terug gaat tot 1990. Vocalist Sorath is er bij van het begin, terwijl Malphas (gitaar, bass), Enzifer (gitaar) en Uruz (drums) hem hier bijstaan. Elk van de vier tracks van dit viertal mag gehoord worden. Zodoende is het voor ons alvast moeilijk kiezen wie van de twee bands we als winnaar zouden kunne uitroepen van dit “gevecht”. Daarom kiezen we voor de gulden middenweg en is dit een gelijkspel geworden. De twee “echte “tracks van Black Altar (‘Sacrilegious Congregation’ en ‘Nyx’) bekoren ons wel het meest, maar daarna volgen de vier tracks van Vulture Lord, terwijl ‘Intro’ en ‘Outro’ wel door een pak andere bands konden opgenomen zijn. Black metal fanaten kunnen met een gerust gemoed toehappen en zelfs liefhebbers van (blackened) thrash zullen hier hun gading vinden.

Luc Ghyselen (80)

Odium Records

Tracklist: 1. Intro 2. Sacrilegious Congregation 3. Nyx 4. Outro 5. Dominios Of Death 6. Hark! The Hymns Of War 7. Bloodstained Ritualknives 8. Usurper, Thy Name Is Death