Trick Or Treat: Creepy Symphonies

Wat in 2002 ooit als een Helloween tribute begon met eenzelfde gekke insteek, blijkt stand te houden na al die jaren. Hun demo ‘Like Donald Duck’, inmiddels al uit 2005, was één en al fun. Het Italiaanse gezelschap bracht intussen al zes albums uit. Hun vorige creatie was toch iets speciaals, gezien ze elke maand een single uitgebracht hebben ter ere aan een karakter van de aniatie / manga reeks Saint Seiya: Knights Of The Zodiac. Elk nummer kwam overeen met de maand waarin het uitgebracht werd. Het album ‘The Legend Of The XII Saints’ bracht alles samen. ‘Creepy Symphonies’ is het zevende studioalbum van Trick Or Treat, die opnieuw de happy power metal laat hoog vieren. Ook Freedom Call staat ervoor gekend die vrolijke tint te bezitten, maar bij de Duitsers gaat het er niet zo snel aan toe. Zanger Alessandro Conti, die tevens ook de frontman van Twilight Force is, heeft het nieuwe logo van de band ontworpen. Verder treffen we bassist Leone Villani Conti, gitarist Guido Benedetti, drummer Luca Setti en gitarist Luca Venturelli, die er sinds 2014 bijgekomen is. De volgende drie kwartier wordt stemmig ingezet met een bombastische intro ‘Trick Or Treat’ waarop met een donkere ondertoon zoals in ‘A Nightmare On Elm Street’ je uitgenodigd wordt naar de titeltrack ‘Creepy Symphonies’ met een eerste portie onvervalste power metal. Alle clichés zijn er: de ultrasnelle dubbele basdrum, het schreddend snarenverweer en de torenhoge vocalen. De band weet als geen ander het vrolijke melodietje tussen je oren te wringen en voor je het weet zit je het onmogelijk hoge ritme mee te tikken met je vingers. Ondanks zijn sombere onderwerp zorgt ‘Have A Nice Judgement Day’ voor een melodieus maar stevige brok metal. En probeer maar eens het aanstekelijke deuntje van ’Crazy’ uit je hoofd te krijgen eens je het gehoord hebt. Dat de heren het technische aspect mooi in muzikaal genot weten om te plooien horen we in ‘Falling Over The Rainbow’, waar het snarenwerk ronduit schitterend is. Idem in de intro van ‘Queen Of Likes’, een nummer dat plots wat progressieve kantjes en aanvallend gitaarwerk bevat. Maar ook deze snelle jongens weten het ritme naar een normaal tempo te herleiden. Meer zelfs, in de ballads ‘Peter Pan Syndrome (Keep Alive)’ en ‘April’ zakt het nog wat extra, waardoor Alessandro zijn anders erg hoog vocaal bereik wat weet te temperen. Vooral in deze laatste is het meezinggehalte erg hoog. De kers op de taart hebben ze bewaard voor het einde van het album. In niet minder dan elf minuten vertellen ze over “He-Man” en de “Masters Of The Universe” in de epos ‘The Power Of Grayskull’ en sluiten zo het album in schoonheid af. Je voelt dat dit een album is van een band, die intussen al wat sporen achtergelaten heeft. Hier en daar mooi gepolijst, maar de ruwe bolster zit nog altijd diep vanbinnen waardoor Trick Or Treat toch steeds verder uit de ‘coverband’-gedeelte naar een ware band geëvolueerd zijn. Heel erg genietbaar en technisch erg knap uitgevoerde power metal zoals we dat o-zo-graag hebben!

Rocking Klingon (85)

Scarlet Records SC 409-0

Tracklist: 1. Trick Or Treat? 2. Creepy Symphony 3. Have A Nice Judgment Day 4. Crazy 5. Peter Pan Syndrome (Keep Alive) 6. Escape From Reality 7. Falling Over The Rainbow 8. Queen Of Likes 9. April 10. The Power Of Grayskull