Gia G.: Cosmic Wave (ep)

De Amerikaanse gitariste Gia Federico vindt inspiratie bij Steve Vai en Joe Satriani. Instrumentale muziek dus, met gitaarsolo’s als absolute hoofdrolspelers. Gia G. mag dan klinken als een persoon, maar het is ook de naam van haar band. Bassist Mark George en drummer Paul Angle maken deze uit Boston afkomstige groep compleet. En ook al draait het om dat uitzonderlijke gitaarspel van Gia zelf, dit blijkt toch een extra meerwaarde te vormen binnen het geheel op deze release ‘Cosmic Wave’. Dat blijkt al uit de eerste song ‘Cosmic Wave’. Gia is een begenadigde top gitariste die totaal niet moet onderdoen voor de grootheden op aarde, maar doet ook niet aan een overdreven partij solo spelen: ze geeft ruimte aan de bassist en drummer om ook in de schijnwerper te staan op deze puur instrumentele plaat, en dat siert haar. Uiteraard kun je niet voorbij aan de virtuositeit, het soort waardoor je als rock / metal liefhebber een adrenalinestoot voelt opborrelen die de haren op je armen doen recht komen, lekker headbangen is dan aangewezen. We missen de vocalen dus totaal niet, want de instrumenten spreken voor zich. Dat is het tweede pluspunt aan ‘Cosmic Wave’ uiteenlopende emoties borrelen op bij het wondermooie, ingetogen startende ‘Reminiscing’ waarbij een krop in de keel ons deel is, hier dompelt Gia G. ons in een tranendal waaruit we niet meer willen en kunnen ontsnappen. De lat wordt wederom enorm hoog gelegd, wanneer hemelse riffs klieven doorheen ons vege lijf. Zonder meer bewijst Gia hier nog maar eens een uitzonderlijk talent te zijn, van goudwaarde binnen het typische metal en rock gitaar gebeuren. Bij ‘IntricalFusion’ mogen de registers weer een beetje meer worden open getrokken, en wordt die lat wederom enorm hoog gelegd. Een parel van ruimschoots vijf minuten die nogmaals ons rock hart sneller doet slaan. Besluit: Met een puur instrumentale plaat, in verlengde van bijvoorbeeld Steve Vai of Joe Satriani, bestaat het risico dat de nadruk iets teveel ligt op dat gitaarspel zelf. Maar in die val trapt Gia Frederico dus niet, ze geeft haar mede muzikanten voldoende ruimte om hun ding te doen. En bewijst bovendien ze een top gitarist te zijn van uitzonderlijk kaliber. Binnen dat wereldje van gitaar helden, een vaarwater waar het uiterst moeilijk is om door het bos de bomen nog te zien, steekt ze daardoor met kop en schouder boven dat maaiveld uit. We hopen vurig dat hierop een vervolg komt. Want dat is wellicht het enige minpunt: drie songs is wat weinig, dit smaakt naar meer, veel meer.

Erik van Damme (90)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Cosmic Wave 2. Reminiscing 3. IntricalFusion