Helleruin / De Gevreesde Ziekte: Invincible / Ω (Split)

Helleruin en De Gevreesde Ziekte, twee Nederlandse black metal ensembles, hebben elkaar op ‘Invincible / Ω’ gevonden. Beide “bands” leveren hier drie tracks af die liefhebbers van stevig en furieus black metal geweld zullen weten te waarderen. Op de “A-side” van deze vinyl uitgave mag Helleruin zijn duivels ontbinden. Achter dit eenpersoonsproject schuilt ene Carchost die vorig jaar met ‘War Upon Man’ een eerste full-album afleverde. Daar hij over nog wat inspiratie beschikte, zorgde hij voor deze split voor drie nieuwe tracks. ‘Invincible’ opnet en zet meteen de toon: een kille duisternis overvalt je met furieus dreigend geweld. Daar doet ‘Mijn Ziel Aan De Duivel’ in niets voor onder, integendeel misschien, het is net of het nog een stukje krachtiger en dreigender klinkt en de kille duisternis je nog dichter omsluit. Het tempo ligt een stuk lager, althans tijdens de openingsfase, van ‘We Rush Ahead’ zonder dat Helleruin inboet aan kracht, duisternis of dreiging. Daarna gaat het er terug heel energiek en gedreven aan toe. Op de “B-side” van de vinyl uitgave is het dan de beurt aan De Gevreedse Ziekte. Dit vijftal heeft Eindhoven als thuisbasis en zorgde eerder, in 2020, voor de twee tracks tellende ep ‘Ω’. Beide nummers van deze ep, ‘Zelfhaat’ en ‘De Gevreesde Ziekte’, krijg je ook hier te horen en worden aangevuld met een derde track: ‘Zwartgallig’. Na een wat aarzelende start, barst ‘Zelfhaat’ al vlug volledig open in energiek en furieus geweld waar kille duisternis vanaf druipt. We denken iets meer variatie qua tempo en ritme te horen dan bij Helleruin, zodat dit ons iets beter bevalt. Ook ‘De Gevreesde Ziekte’ is en track die ons best kan bekoren, ook al weer omdat de heren verschillende tempo’s en ritmes in dit nummer verwerken zonder aan kracht, dreiging en / of duisternis in te boeten. Al vinden we de outro van dit nummer een heel stuk minder. ‘Zwartgallig’, het enige “nieuwe” nummer voor wie de ep ‘Ω ‘ van De Gevreesde Ziekte in de kast heeft steken, gaat eigenlijk op dit elan verder. Ook nu speelt het vijftal met tempo en ritmewisselingen zodat een gevarieerd nummer ontstaat waar kracht, duisternis en dreiging worden samen gebracht. Als we beide bands met elkaar in de weegschaal leggen, moeten we toegeven dat ons black metal hartje iets sneller klopt voor De Gevreesde Ziekte dan voor Helleruin, maar misschien denken jullie daar precies andersom over. In ieder geval zorgen beide Nederlandse bands ervoor dat black metal alvast nog lang niet dood is in Nederland.

Luc Ghyselen (72)

Babylon Doom Cult Records

Tracklist: 1. Invincible 2. Mijn Ziel Aan De Duivel 3. We Rush Ahead 4. Zelfhaat 5. De Gevreesde Ziekte 6. Zwartgallig