Amon Sethis: Part 0: The Queen With Golden Hair

Het derde full-album van Amon Sethis, ‘Part 0: The Queen With Golden Hair’, is niet het vervolg op de eerste twee albums van de band – ‘Part I: The Prophecy’ en ‘Part II: The Final Struggle’ – maar wel de chronologische voorloper ervan als we het hebben over de geschiedenis van Egypte waar deze drie albums het over hebben. Als we het over de geschiedenis van Egypte hebben, kan je natuurlijk vele kanten uit en heb je een aantal eeuwen om uit te putten. Deze ‘Part 0: The Queen With Golden Hair’ neemt je mee naar ver vervlogen tijden. Nitocris of Netikeret regeerde immers als koningin Farao over Egypte tussen (naar schatting) 2218 en 2216 voor Christus en was de laatste koningin van de zesde dynastie. Het Franse progressive metal gezelschap Amon Sethis zet dit mooi om in een prachtige gekleurde songstructuren en als je je ogen sluit kan je je zo in de tijdszone van Nitocris katapulteren. Waarom Amon Sethis niet op gelijke hoogte staat als een pak befaamde progressive metal bands ligt naar onze bescheiden mening bij de vocalist. Wij zijn enorme fans van bijvoorbeeld Dream Theater’s James Labrie of van Russell Allen (Symphony X) of van Andy Kuntz (Vanden Plas), maar het stem timbre van Julien Tournoud doet ons zeker niet opveren. En dat is wel heel spijtig, want puur muzikaal zit het enorm goed bij Amon Sethis. Op het werk van Olivier Billoint (gitaar), Laëtitia Bertrand (bass), Sébastien Perrad (drums) en Benjamin Naire (keyboards) hebben we niets aan te merken. Het gezelschap zorgt voor mooie wendingen in tempo en ritme en zorgt voor stevige momenten en rustiger passages zodat het ons aan niets ontbreekt. Spijtig, vinden wij dan toch, dat de vocale capaciteiten van Julien niet op dat niveau zitten. Het ontbreekt hem, naar ons inzien, aan kracht en spanning. Wie daar niet om maalt of zelfs de stem van Julien wel weet te waarderen mag zeker een pak punten extra rekenen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (72)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. The Legacy From The Past (Intro) 2. Nitocris The Queen With Golden Hair 3. My Sister, My Love, My Pharaoh 4. The Conspiracy 5. The Secret Letter 6. The Rise Of Aoutef’s Army 7. Lost In The West 8. Desert Storm 9. Osiris, God Of The Dead 10. Mask Of Wrath 11. By The Torture 12. Eternal Love 13. The Blood Red Temple 14. From Dust To The Stars 15. And Then Comes The Rain – On The Wayback To Memphis