Lithik: Weather The Storm

Met ‘Weather The Storm’ krijgen we het eerste album van een project dat de naam Lithik meekreeg. Achter Lithik schuilt Ray McGill, een artiest die strepen in Australië eerder verdiende bij bands als Ban Of Isuldir, Spherical en Bastardizer. Hier zorgt hij voor gitaar, bass en vocals. Ashley Large (drums) en Jesse Millea (keyboards en extra vocalen) zijn zijn “partners in crime”. ‘Weather The Storm’ telt slechts zes tracks (goed voor ongeveer achtentwintig minuten muziek). Doom en melodic metal staan aan de basis van de sound van Lithik. Opener ‘New Moon’ is daar meteen een voorbeeld van met een dreigende intro en een duistere kijk verder in het nummer. Een niet onaardige opener , al zijn we niet zo’n fan van het stem timbre van Ray. Het korte instrumentale ‘Mountain Air’ is niet echt ons ding, wegens te rustgevend. Gelukkig wordt de draad weer opgepakt middels ‘Lithification Of Time’, een nummer dat voornamelijk doom als invloeden laat horen. Opnieuw fronsen we stevig de wenkbrauwen wanneer de vocalen er bij komen. Het titelnummer krijgt dan een heel prachtig accent middels de engelen stem van Jesse Millea die voor een enorm contrast staat met de rauwe en, diepe en ruwe stem van Ray zelf. Helaas, naar onze smaak dan toch, wordt dat accent niet ten volle uitgespeeld en gaat Ray al vlug alleen verder. Ook ‘Calm Waters’ is en kort instrumentaal tussendoortje die net als ‘Mountain Air’ ons helemaal niet bekoort. Met ‘No End For An End To Meet’ eindigt dit korte werkstukje. Niet slecht opnieuw, maar toch kan ook dit dit nummer de balans niet echt volledige doen overslaan ten voordele van Lithik en opnieuw is het het stem timbre van Ray dat daar debet aan is. Spijtig, we veerden eigenlijk slechts eenmaal echt overeind en dat was toen Jesse Millea met haar engelenstem ten tonele verscheen. Voor de rest is dit leuk om eens gehoord te hebben, maar veel meer dan dat zit er toch niet in voor Lithik.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. New Moon 2. Mountain Air 3. Lithification Of Time 4. Weather The Storm 5. Calm Waters 6. No End For An End To Meet