Gus G.: Quantum Leap

De Griekse gitarist Gus G. (geboortenaam Kostantinos Karamitroudis) maakte naam en faam met zijn eigen Firewind, maar ook met o.a. Mystic Prophecy, Nightrage en Ozzy Osbourne. Ook onder eigen naam, Gus G. dan, maakte hij reeds een aantal goed ontvangen albums: vier om precies te zijn. Met ‘Quantum Leap’ is hij dan ook toe aan nummer vijf. En wat blijkt: Gus G. kiest hier voor een compleet instrumentaal album met enkel Dennis Ward (bass) en Will Hunt (drums) als begeleidende musici. Het resulteert in de eerste tien tracks op dit dubbelalbum. Tien tracks die Gus G. componeerde toen hij alleen thuis zat wegen een gekende pandemie. Zelf zegt hij dat hij niet in de val trapt van “kijk en luister eens wat ik allemaal te bieden heb op mijn gitaar om dan na een aantal songs af te haken”. Wel, eerlijk? Ondergetekende is niet echt superfan van instrumentale albums waar de focus zowat enkel op gitaar ligt en dat is hier overduidelijk wel het geval. Kijk, ik geef grif toe dat Gus G. een fantastisch songschrijver en een superbe gitarist is, maar me vijfenveertig minuten boeien met enkel gitaar, bass en drums … sorry, dat lukt niet. Tijdens het afsluitende elfde nummer komt dan ook nog Vinnie Moore voor wat extra gitaargeweld zorgen: let op, want het zorgt voor een extra vette laag. Op de tweede schijf van dit album krijg je nog zeven live opgenomen nummers en dan verzorgt Dennis Ward ook de vocalen. En … eerlijk, die doen me veel meer dan de nieuwe instrumentale nummers, terwijl de focus ook tijdens deze tracks op het gitaarspel van Gus G. ligt. Liefhebbers van (instrumentale) heavy metal met melodieuze accenten moeten zich zeker niet inhouden om dit aan hun collectie toe te voegen ondanks mijn misschien wat matig waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (68)

AFM Records AFM 795-9

Tracklist: CD 1: 1. Into The Unknown 2. Exosphere 3. Quantum Leap 4. Chronesthesia 5. Enigma Of Life 6. Judgement Day 7. Fierce 8. Demon Stomp 9. Night Driver 10. Not Forgotten 11. Force Majeure / CD 2: 1. Fearless 2. Mr. Manson 3. Letting Go 4. Cold Sweat 5. Force Majeure 6. Money For Nothing 7. Thrill Of The Chase