Paydretz: Chroniques de l’Insurrection

Paydretz is een Frans gezelschap dat ons met ‘Chroniques de l’Insurrection’ zijn debuut voorstelt. Het drietal – Geoffroy “le Veuzou” (vocals, koorzang, doedelzak, fluit, synthesizer), Sven Avel Viz (gitaar, drums) en Michel de Malvoisin (gitaar, backing vocals) – schetst op dit debuut een deeltje van de Franse geschiedenis uit de Vendée. Meer bepaald de oorlog en opstand tussen de jaren 1793 en 1796 in deze regionen. Veertien tracks krijg je zo aangeboden die een mooie mix vormen van black metal en folk metal. Dat de heren daarbij spelen met wisselingen in tempo, ritme, dreiging en kracht is natuurlijk mooi meegenomen en het zorgt voor veel afwisseling die gaat van heel felle dreigende black metal erupties tot rust brengende atmosferische sfeervolle momenten en dan vergeten we nog bijna de mooie stukken folk te vermelden. Ook op vocaal gebied krijg je veel variatie te horen, want naast cleane zang, rauw black metal gekrijs, en stukken koorzang krijg je o.a. ook stukjes gesproken tekst te horen. Ook vrouwelijke vocalen maken hun opwachting, want het trio deed ook beroep op een aantal gast vocalisten en gast muzikanten waarvan Anna Murphy (hurdy gurdy tijdens ‘Colonnes Infernales’) de meest klinkende naam is. We willen ook nog meegeven dat Paydretz hier vooral “communiceert” in de taal van Molière. Niet dat dit ons stoort, want wij hebben echt wel genoten van elk van de veertien tracks op dit debuut. Oké, niet alle fragmenten waren even beklijvend, maar onze aandacht bleef toch gedurende de volledige rit gefocust. In die mate zelfs dat we ons afvragen of Paydretz dit album ook tijdens live concerten kan en wil voorstellen. En dan vragen we ons stilletjes af wie er allemaal mee kan / mag in een line-up om dit geheel zo mooi mogelijk voor te stellen. Vooral het feit dat er een pak folkinstrumenten aan bod komen, zal ervoor zorgen dat dit toch om een uitgebreide bezetting vraagt. Tot dan zullen we dit eerste album van Paydretz nog wel een aantal rondjes gunnen in onze cd-speler, want we zijn eigenlijk heel tevreden met het eindresultaat en raden liefhebbers van blackened folk metal dan ook aan dit een kans te geven.

Luc Ghyselen (85)

Antiq

Tracklist: 1. Premier Sang (1793) 2. Le Tocsin Nous Appelle 3. Le Serment Des Chefs 4. La Chasse Aux Loups 5. Le Cantique Des Moulins 6. Sous La Bannière Blanche 7. A La Loire! 8. Vengée 9. Colonnes Infernales 10. Les Bleus Sont Là 11. Par Les Chemins Creux 12. Au Coeur De La Forêt 13. La Fin Du Rêve 14. Le Pardon N’Est Pas L’Oubli