Brother Against Brother: Brother Against Brother

Brother Against Brother is nog een project waar Frontiers president Serafino Perugino achter zit. Dit keer koppelde hij twee sterke rock en metal vocalisten uit Brazilië aan elkaar. Nando Fernandes is de man die normaal bij Sinistra achter de microfoon staat, terwijl Renan Zonta hetzelfde doet bij Electric Mob. Beide heren mogen hier hun stemmen samenbrengen op nummers geschreven door Alessandro Del Vecchio, nog een naam die bij heel wat van die Frontiers Records projecten opduikt. Alessandro zorgt ook voor bass, keyboards en backing vocals, terwijl gitarist Jonas Hornqvist en drummer Michele Sanna de line-up vervolledigen. Op dit titelloze debuut zorgt dit vijftal voor knappe melodic metal nummers die uitstekend worden opgebouwd en waar melodie en kracht samen gebracht worden tot één geheel. Bass en drums staan hier in voor het krachtige maar best wel soepele fundament, de gitaarlijnen en de keyboards bouwen daar mooi op verder en het geheel wordt afgerond met heel knappe gitaarsolo’s. Maar de grootste aandacht gaat toch naar de twee stemmen die hier moeiteloos samen gaan in knappe duetten die alle facetten van het melodic metal bevatten. Dit gaat natuurlijk van krachtige power ballades tot stevig en energiek rockende metal tracks met alles wat er zich tussenin bevindt. Nando en Renan vinden elkaar hier op een schitterende manier. Het vijftal zorgt voor elf tracks die allen hetzelfde hoge niveau halen. En net daar kan het probleem gaan schuilen voor zo’n project: geen van de nummers steekt er echt bovenuit en valt dus echt op. Nog een nadeel is natuurlijk het feit dat zo’n muzikale projecten zo goed als nooit live kunnen gebracht worden zodat je, als liefhebber van het (sub)genre je zo’n band / project ook niet kan gaan ontdekken tijdens een of ander concert. Toch zit er voldoende muziek en maturiteit in dit schijfje om liefhebbers van melodic metal over de streep te trekken al hebben beide vocalisten nog niet de impact als bijvoorbeeld Russell Allen (Symphony X) en Jorn Lande die ook samen in zo’n door Serafino project zijn gestapt (Allen / Lande). Dit debuut van Brother Against Brother verdiend nochtans een plaatsje in een melodic metal collectie en misschien zorgt het er wel voor dat je albums van de bands van beide vocalisten gaat opzoeken.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCD 1115

Tracklist: 1. Two Brothers 2. What If 3. City Of Gold 4. Heaven Sent 5. Haunted Heart 6. Deadly Sins 7. In The Name Of Life 8. Demons In My Head 9. Whispers In Darkness 10. Valley Of The Kings 11. Lost Son