Neonfly: The Future, Tonight

Het was wat wachten op het nieuwste werkstuk van het Britse Neonfly, want hun ‘Strangers In Paradise’, dat we best wel wisten te smaken bij MUSIKA, dateert alweer van 2014. Nog steeds is oprichter, gitarist en voornaamste songschrijver Frederick Thunder de drijvende kracht achter dit melodic metal gezelschap dat tegenwoordig verder bestaat uit vocalist Willy Norton, bassist Paul Miller en drummer Declan Brown. Voor ‘The Future, Tonight’, het derde full-album ondertussen werden een paar gasten opgetrommeld en kreeg de sound die het viertal neerzet een pak ondersteuning van keyboards en orkestrale ornamenten dankzij Miro Rodenberg. Zo krijg je hier een echt volle sound te horen die, naar onze smaak, het kwartet op sommige momenten wat onderdrukt. Toch zorgt Neonfly voor een geslaagd geheel en daar zijn de krachtige, maar heel soepele en melodieuze, vocalen van Willy debet aan, terwijl Frederic voor een aantal heel geslaagde gitaarsolo’s zorgt. Verder moeten we er nog aan toevoegen dat de keyboards en andere arrangementen de songs misschien wel naar een hoger niveau stuwen door de volheid die ze aan elk nummer opnieuw verlenen. Ook willen we nog meegeven dat de songs stuk voor stuk goed in elkaar zitten en dat je eigenlijk op je wenken wordt bediend als melodic metal fanaat. Voor het krachtige en erg energieke titelnummer werd dan nog Björn “Speed” Strid (o.a. Soilwork en The Night Flight Orchestra) opgetrommeld. Zo zorgen zijn harsh gezongen vocalen voor een mooi contrast met de stem van Willy en krijgt het nummer nog een extra accent erbij die het naar een net iets hoger niveau stuwt. De ons onbekende Kaan Tasan komt erbij voor twee nummers. ‘Another Eden’ is ook al een heel gedreven energiek nummer waar kracht en melodie moeiteloos samen gebundeld worden en waar een flitsende gitaarsolo de kers op taart vormt. En alhoewel Kaan zijn uiterste best doet is zijn stem timbre een pak minder dan dat van Björn en valt het een stuk minder op naast die van Willy. Daarmee weet je ook dat Willy een veelzijdige vocalist is. Op ‘Steal The World’ komt de stem van Kaan beter tot zijn recht, maar die blijft toch in de schaduw staan van zowel die van Björn als die van Willy. Toch hebben we niet te klagen want ook deze bijdrages zorgen voor een, zij het minder uitgesproken, extra accent. Als besluit moeten we dan ook stellen dat Neonfly wel degelijk een stapje (of twee) voorwaarts heeft gezet. Elk nummer klinkt immers heel melodieus, terwijl ze ook een massa kracht en energie uitstralen en ook best wel aanstekelijk klinken. We zijn er dan ook van overtuigd dat Neonfly nog een mooie toekomst voor zich heeft indien ze dit niveau kunnen aanhouden en misschien zelfs nog wat kunnen omhoog stellen, want we vermoeden dat ook dat laatste nog steeds mogelijk is.

Luc Ghyselen (84)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. This World Is Burning 2. Last Of Our Kind 3. Flesh & Blood 4. The Future, Tonight 5. Beating Hearts 6. More Than A Lifetime 7. Another Eden 8. Steal The World 9. Final Warning 10. The Things We Left Behind (And The Things That Slipped Away)