Sunbomb: Evil And Divine

Frontiers Records president Serafino Perugino staat erom bekend dat hij graag zijn schouders zet onder nieuwe muzikale samenwerkingen. Zo dus ook achter dit Sunbomb, een project rond L.A. Guns gitarist Tracii Guns en Stryper vocalist Michael Sweet. Op het debuut van dit project, dit ‘Evil And Divine’, laten beide heren, aangevuld met drummer Adam Hamilton en bassist Mitch Davis – al wordt die laatste op ‘They Fought’ vervangen door Johnny Martin – hun licht schijnen op heavy metal en doom, subgenres die krachtiger klinken dan wat we gewoon zijn van de heren bij hun vaste bands. Wij stonden dan ook eerder wat sceptisch tegenover dit album, maar na een paar luisterbeurten moeten we toegeven dat het gezelschap er wel degelijk weg mee komt. Opener ‘Life’ krijgt een nog kloek tempo aangemeten en we moeten even wennen aan de stem van Michael terwijl hij krachtig en stevig uit de hoek moet komen om de muzikale kracht van het nummer onder controle te houden. Maar na afloop moeten we toegeven dat Michael het wel sterk doet en dat de stevige en krachtige sound die de overige drie musici neerzetten hem boven zichzelf doet uitstijgen. Nog beter vergaat het hem tijdens ‘Take Me Away’, een doom nummer in ware Black Sabbath stijl met dus ook een knappe gitaarsolo van Tracii. Na een wat aarzelende start die opnieuw doom verraadt, krijgt ‘Better End’ een stevige portie kracht en tempo aangemeten. De hoge uithalen van Michael krikken het nummer extra op, terwijl een korte inzakking van het tempo het nummer even terug richting doom sturen, om toch in volle kracht te eindigen. Misschien kunnen we dit nummer als een kruising tussen Black Sabbath en Judas Priest aanzien. ‘No Tomorrows’ gaat er opnieuw met volle kracht tegenaan: we krijgen een heel gedreven en energiek klinkende metalsong aangeboden waar Tracii mooie accenten weet te leggen. De Intro voor ‘Born To Win’ komt echt wel uit het klassieke Black Sabbath riff book, maar krijgt toch een stevige portie extra vaart mee. We geven een extra vermelding voor de mooie melodieuze gitaarsolo. Ook tijdens het titelnummer blijft het kwartet schipperen tussen traditional heavy metal en doom tijdens deze opnieuw heel gedreven en krachtige song. De ballade ‘Been Said And Done’ is een rustpunt tussen al die kracht. Met een nieuwe knipoog richting Black Sabbath trekt ‘Stronger Than Before’ zich op gang en flirt het viertal opnieuw met de grenzen tussen doom en heavy metal die tijdens ‘Story Of The Blind’ in het voordeel van heavy metal overhelt, waarna ‘World Gone Wrong’ duidelijk de kaart doom trekt. Het energieke en gedreven ‘They Fought’ mag dit debuut afsluiten. We zijn benieuwd of er een vervolg komt voor Sunbomb. Als het van ons afhangt, mag het zeker, want wij hebben best wel genoten, zonder dat we omver werden geblazen, van de krachtige mix van traditional heavy metal en doom.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCD 1112

Tracklist: 1. Life 2. Take Me Away 3. Better End 4. No Tomorrows 5. Born To Win 6. Evil And Divine 7. Been Said And Done 8. Stronger Than Before 9.Story Of The Blind 10. World Gone Wrong 11. They Fought