Khirki: Κτηνωδία

Khirki is een driekoppige band uit Athene (Griekenland) en brengt met ‘Κτηνωδία’ (uitgesproken: Ktinodia) een eerste full-album op de markt. De bandnaam is afgeleid van Κírkē, een tovenares uit de Griekse mythologie die vooral bekend staat omdat ze de getrouwen van Odysseus kon veranderen in dieren met haar magische wijn. Geopend wordt er met ‘Deadpan’, het kortste en meteen ook het meest uptempo nummer van de plaat. Best wel een catchy riffje en het nummer rockt stevig, doorspekt met Balkan-achtige percussie en een vrij cleane rockzang. De band zelf haalt o.a. Mastodon, Kvelertak en zelfs Tool aan als voorbeelden maar dergelijke vergelijkingen zijn toch steeds gewaagd. Khirki speelt voor ons oer-klassieke rock ’n roll met een aanzienlijke rol voor Balkan instrumenten. Dit is volgens ons een band die zeker en vast wel enig enthousiasme kan brengen op een klein podium in een achterafzaaltje maar ze willen té hard laten horen wat ze kunnen met hun instrumenten. Er zitten best riffs en melodieën in die catchy zijn maar één en ander blijft toch hangen in cliché-achtige uitvoeringen die ze dan willen doorbreken met de Balkan-invloeden. Opener ‘Deadpan’ is het enige nummer dat afklokt op “slechts” vier minuten, de rest gaat daar vlot boven met uitschieters zoals afsluiter ‘Stara Planina’ dat acht en een halve minuut haalt. Maar een lang uitgesponnen nummer betekent helaas niet altijd een meerwaarde. We hebben teveel het gevoel dat ze zoveel mogelijk kennis en kunde in een nummer willen proppen maar net dat haalt vaak het tempo en de ambiance onderuit. We vermoeden dat ze net trachten om zich ermee te onderscheiden maar voor ons voelt het eerder als overbodige ballast. Kortom, als achtergrondmuziek is het een plaat die je niet stoort en sporadisch een glimlach bezorgt op een regenachtige dag maar dit overstijgt op geen enkel moment de middenmoot. Om niet te zeggen dat er veel meer originaliteit nodig is om overeind te blijven in het zéér diverse muzieklandschap en in het enorm aantal releases dat op de markt is. Wie gewoon een lekker rockend plaatje wil horen zonder meer, zal ‘Κτηνωδία’ probleemloos verteren. Voor wie het allemaal wat meer mag zijn en op zoek is naar vernieuwing kunnen we enkel aanbevelen om Khirki links te laten liggen. Enige magische wijn van de mythische tovenares is nodig om Khirki tot een hoger niveau te tillen en de wereld met verstomming te slaan.

K.H. (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Deadpan 2. Black And Chrome 3. Raging Bull 4. Medea 5. Bukovo 6. The Barkhan Dunes 7. Wolf’s Lament 8. Stara Planina