Taakeferd: Mitt septer for et tusenårsrike

Het Noorse black metal ensemble Taakeferd timmert reeds sinds 1999 aan een muzikale carrière. Dit ‘Mitt septer for et tusenårsrike’, het tweede full-album van het vijftal – Horisont (bass), Kvide (gitaar), Forsite (gitaar, backing vocals), Svulst (vocals) en Skral (drums) – dateert eigenlijk van eind vorig jaar maar bereikte ons nu pas. Eerder zorgde de band reeds voor twee ep’s (‘Forest Of Horror’ (2002) en ‘Livsgnist’ (2005)), waarna we in 2012 met ‘Når sirkelen brytes’ een eerste full-album kregen. Al die releases deden eigenlijk maar weinig stof opwaaien en we vermoeden dat dit tweede full-album daar niet veel verandering in zal brengen. Opgelet: begrijp ons niet verkeerd, indien je houdt van traditionele vuilgebekte agressieve black metal, dan is dit negen tracks tellend werkstuk iets naar je smaak. En kijk, op tijd en stond vinden wij dat ook wel iets hebben, maar na een paar nummers houden we het steeds voor bekeken. Dit is ook het geval met dit nieuwe album van Taakeferd: we zijn best wel tevreden dat we het album eens gehoord hebben, we gingen een paar keer stevig headbangend uit de bol, maar uiteindelijk moeten we toch toegeven dat de heren iets te clichématig overkomen en we fragment “x” uit nummer 2, moeilijk kunnen onderscheiden van fragment “y” uit nummer 6. Met andere woorden we krijgen iets te veel hetzelfde te horen om ons werkelijk over de volle lijn te boeien.

Luc Ghyselen (60)

Apocalyptic Empire Records

Tracklist: 1. Mitt septer for ett tusenårsrike 2. Livets Lenker 3. A moniker of time 4. Ørkenfødsel 5. Skepsis vær mitt våpen 6. Mett av dage 7. Sminket i aske 8. Kunnskapens triangel – Del II 9. Sørger over sine