Stormwind: Rising Symphony

Stormwind was / is (?) een Zweedse band die melodic neoclassical power metal bracht / brengt. De band werd in 1995 opgestart door mastermind / gitarist Thomas Wolf. Het gezelschap kende een aantal wisselingen in de line-up en zorgde voor zes full-albums waarvan dit ‘Rising Symphony’ uit 2003 het laatste was. Het album werd door Massacre Records op de markt gebracht en krijgt nu in een geremasterde versie een herkansing bij black Lodge. De line-up die toen voor dit prachtig album instond: Thomas Wolf (gitaar), Thomas Vikström (vocals), David Wallin (drums), Andreas Olsson (bass) en Kaspar Dahlqvist (keyboards). Tien nummers, als je de korte instrumentale intro ‘Rising Symphony’ meetelt, krijg je hier te horen. En terwijl elke muzikant zich prachtig van zijn taak kwijt, zijn het gitaarspel van Thomas Wolf en de vocalen van Thomas Vikström de twee grootste aandachtstrekkers. Track na track weet het vijftal ons te bekoren. ‘Touch The Flames’, ‘Eyes Of Change’ en ‘Strangers From The Sea’ zijn nummers die gedreven en energiek uit de speakers knallen zonder de schitterende opbouw en prachtige melodie uit het oog te verliezen. Een rustpunt krijgen we met de ballade ‘River Of Love’, waarna de heren zich wagen aan Queen’s ‘White Man’. En jongens, wat een prestatie krijg je hier van Thomas Vikström te horen. Nee hij klinkt niet als Freddie Mercury, daarvoor liggen de stemtimbres te ver uit elkaar, maar wat hij hier presteert is van even hoog niveau. Maar ook de overige muzikanten zetten opnieuw hun beste beentje voor zodat Stormwind hier wel een heel knappe versie neer zet. ‘Flyer’ is opnieuw een energieke knaller dat een mooie opbouw kent, terwijl de heren weer gas terug nemen voor de power ballade ‘Streets Of Prishtine’. Het krachtige en zelfs dreigende ‘Exalibur’ volgt, terwijl op deze uitgave ‘Wings Of Tomorrow’, opnieuw een krachtig en energiek nummer, afsluit. – De originele versie kende met ‘Venezia’ een korte instrumentale afsluiter. – Kortom, Stormwind zorgde met ‘Rising Symphony’ voor een heel knap album die liefhebbers van het (sub)genre wel degelijk in hun collectie moeten hebben. Wie de originele versie heeft kan vergelijkingen met deze versie. In ieder geval hebben wij de indruk dat ‘Rising Symphony’ nog niet verloren heeft aan kracht en dus glansrijk de tand des tijds heeft overwonnen. Mogen we misschien nieuw werk verwachten van Stormwind?

Luc Ghyselen (90)

Black Lodge

Tracklist: 1. Rising Symphony 2. Touch The Flames 3. Eyes Of Change 4. Strangers From The Sea 5. River Of Love 6. White Man 7. Flyer 8. Streets Of Prishtine 9. Excalibur 10. Wings Of Tomorrow