Necropanther: In Depths We Sleep (ep)

Het Amerikaanse Necropanther is een viertal dat zich sinds 2014 laat gelden aan de hand van een mix van thrash metal en melodic death metal. De heren zorgden ondertussen voor drie full-albums waarvan ‘The Doomed City’ (2019) het meest recente is. Maar omdat elk van de heren – Marcus Corich (bass), Haakon Sjogren (drums), Joe Johnson (gitaar) en Paul Anop (gitaar, vocals) – steeds een bijdrage aanlevert wat betreft het componeren van nieuwe nummers, besliste het kwartet om ook ep’s op de markt die enkel bestaan uit nummers geschreven door één lid van de band en die zodoende elk een beetje de invloeden van de des betreffende muzikant belichten, maar dan wel uitgevoerd door de vier heren samen. Eerder waren er zo al ep’s van bassist Marcus Corich (‘Oppression’, 2018) en van drummer Haakon Sjogren (‘Et Unyttig Liv’, 2020). Nu is het de buurt aan gitarist / vocalist Paul Anop. Paul schrijft reeds 2008 nummers en een deel ervan werden eerder op de markt gebracht middels zijn solo project Whalefalls. Zo zagen een lp, ‘Radiolarions’, en een ep, ‘Sygnathidae’, reeds het levenslicht. Op deze vier tracks tellende ep herneemt hij met zijn huidige wapenbroeders drie eerder uitgebrachte nummers. ‘The Descent Master’ opent met soundscapes vooraleer de band log en slepend mag invallen. Het tempo gaat net ietsje vlotter als de diepe rauwe vocalen in vallen al kan je de loodzware slepende sound van deze track onderbrengen in het vakje doom / sludge. ‘Benthic Storms’ is het enige van de vier nummers die compleet nieuw is. En dit bevalt ons enorm: gedreven, furieus en krachtig met knap gitaargeweld en bijtende rauwe vocalen. Het instrumentale ‘Abyssal Plains’ is dan weer, naar onze smaak althans, een paar stappen terug. Je ken het eerder rustige en vrij atmosferische nummer eerder plaatsen onder de noemer post rock. Afsluiter ‘Cheers To Seth Davey’ opent ook al met soundscapes, maar na een tijdje neemt een donkere kracht over. De zware rauwe stem, de stevige drumpatronen en het melodieuze gitaarspel zijn de ingrediënten die ons over de streep trekken. Twee echt goede songs op vier dus voor Necropanther, of moeten we stellen Paul Anop. ‘Cheers To Seth Davey’ als ‘Benthic Storms’ kunnen ons echt wel bekoren – vooral de laatst genoemde track vinden we een juweeltje –, en zodoende stijgt het puntentotaal tot duidelijk boven het gemiddelde.

Luc Ghyselen (80)

Independent Release

Tracklist: 1. The Descent 2. Benthic Storms 3. Abyssal Plains 4. Cheers To Seth Davey