Hulder: Godslastering: Hymns Of A Forlorn Peasantry

Origineel afkomstig uit Mechelen timmert Hulder, het éénpersoonsproject van Hulder, vanuit Portland, Oregon aan een muzikale carrière. Met dit ‘Godslastering: Hymns Of A Forlorn Peasantry’ is de dame in kwestie aan haar eerste volwaardig full-album toe. Een aantal demo’s, een ep, wat singles en zelfs wat compilaties doen al een tijdje de ronde in de wandelgangen tussen black metal fanaten. Zelfs wisten we ook reeds van het bestaan van Hulder af, maar hadden nog geen gelegenheid gevonden om iets van het project echt te beluisteren. Wij zijn dus maar wat blij dat we nu dit debuut kunnen presenteren. ‘Godslastering: Hymns Of A Forlorn Peasantry’ telt acht tracks waar Hulder verhaalt over Belgische folklore, martelen en middeleeuwen. Drie onderwerpen die gemakkelijk samen kunnen smelten tot een boeiend geheel. Met ‘Upon Frigid Winds’ valt hulder meteen furieus, energiek en heel gedreven naar binnen. De rauwe vocalen zijn in niets te onderscheiden met veel van haar mannelijke collega’s, terwijl de passie zowaar uit de speakers druipt. Kille duisternis en dreigende kracht gaan hand in hand en krijgen meteen een staal hard vervolg met ‘Creature Of Demonic Majesty’. ‘Sown In Barren Soil’ kent een mooie opbouw en krijgt extra variatie dankzij wisselingen in tempo, ritme en kracht. Met ‘De Dijle’ krijgen we een compleet ander geluid te horen: wat mysterieus met dreigende donkere vocalen, terwijl een rustig maar intens melodietje wordt weer gegeven op akoestische gitaar terwijl het water (van de Dijle?) langzaam voorbij kabbelt. Een heel duidelijk rustpunt want met ‘Purgations Of Bodily Corruptions’ krijgt het album terug een stevige schop wat betreft kracht, duisternis en dreiging. Het tempo blijft nog wat aan de trage kant, maar dit betekent niet dat dit nummer is dan de vorige tracks. Met ‘Lowland Famine’ schiet het tempo met een heel stevige ruk de hoogte in, zonder aan kracht of duistere dreiging in te boeten. Wij blijven onder de indruk van de rauwe black metal vocalen, maar kunnen ook het puur muzikale gedeelte smaken. Ook al omdat Hulder ook nu weer gebruikt maat van wat tempo en ritmewisselingen voor variatie. ‘A Forlorn Peasant’s Hymn’ is opnieuw een heel mooi opgebouwd stukje rustgevende muziek met engelenzang, zodat je opnieuw kennis maakt met een ander aspect van het kunnen van Hulder. Na een goeie twee minuten verandert de sfeer compleet en wordt je meegesleurd op een waanzinnig tempo, met donkere en dreigende rauwe black metal vocalen die door merg en been gaan. Wat een ommekeer in een en hetzelfde nummer en meteen onze favoriete track. Afsluiter ‘From Whence An Ancient Evil Once Reigned’ sluit het album in stijl af met opnieuw een donker en dreigend energiek stuk black metal waarop het heerlijk headbangen is, terwijl er wat medieval klanken doorsijpelen. Een heel korte, maar uiterst rustgevende break, wordt dan weggeveegd door een alles verpulverende furieus moment van duistere dreiging om dan rustig met akoestische gitaar te eindigen. Ideaal dus om er voor te zorgen dat je aandacht geen kans ziet om te ontsnappen en prachtig om zo’n variatie aan te kunnen bieden in een nummer. Of Hulder nu nog het grootste geheim is in black metal landschap? Als het van ons afhangt alvast niet meer, want wij vinden dat dit album een plaatsje verdient in uw black metal collectie!

Luc Ghyselen (85)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Upon Frigid Winds 2. Creature of Demonic Majesty 3. Sown in Barren Soil 4. De Dijle 5. Purgations of Bodily Corruptions 6. Lowland Famine 7. A Forlorn Peasant’s Hymn 8. From Whence An Ancient Evil Once Reigned