Everdawn: Cleopatra

Het Amerikaanse Everdawn is eigenlijk zowat de voortzetting van Midnight Eternal. Laat me even verduidelijken. Midnight Eternal werd in 2014 opgestart en zorgde in 2016, na een titelloze ep in 2015, ook voor een titelloos debuutalbum. Toen men aan het tweede full-album aan het werken was, waren drie van de vijf bandleden niet tevreden over de vocale inbreng van vocaliste Raine Hilai. Zelf claimde ze echter alle sociale media onder de naam Midnight Eternal over te nemen. Het overgebleven trio – Dan Prestup (drums), Richard Fisher (gitaar, vocals) en Boris Zaks (keyboards) – wilde geen risico’s nemen en besloot dan maar verder te gaan onder de naam Everdawn. Alina Gavrilenko, een professionele opera zangeres (sopraan), nam de plaats in achter de microfoon en bassist Mike LePond is de meest recente aanvulling van de band (al was hij er ook bij in het prille begin). ‘Cleopatra’ telt elf tracks die zich laten omschrijven als symphonic metal. Dan weet je het wel: kracht, melodie en symfonie worden samen gevoegd tot een geheel en dat is precies wat Everdawn doet. Voeg daar heel soepel klinkende vocalen aan toe, vingervlug en bijwijlen heel flitsend gitaarwerk, mooi opgebouwde nummers met sterke arrangementen, en je verkrijgt een geheel waar we ook de woorden souplesse en aanstekelijkheid willen aan toe voegen. Nog een extra trekpleister is het feit dat Thomas Vikström (Therion) te horen is op ‘Your Majesty Sadness’ die voor een mooi contrast zorgt met de stem van Alina. Niet dat Everdawn dat extra steuntje eigenlijk echt nodig heeft, want track na track weet het vijftal te overtuigen. Het enige nadeel dat we hier kunnen bedenken is het feit dat geen van de songs er echt bovenuit steekt. Langs de andere kant zakt het hoge niveau ook nergens zodat liefhebbers van symphonic metal hier de handen vol aan zullen hebben. Kortom: Everdawn bezorgt zichzelf met ‘Cleopatra’ een heel mooi visitekaartje.

Luc Ghyselen (90)

Sensory Records / Laser’s Edge

Tracklist: 1. Ghost Shadow Requiem 2. Stranded In Bangalore 3. Cleopatra 4. Your Majesty Sadness 5. Infinity Divine 6. Pariah’s Revenge 7. Lucid Dream 8. Heart Of A Lion 9. Toledo 712 A.D. 10. Rider Of The Storm 11. The Last Eden