Hån: Breathing The Void

Het uit Basel, Zwitserland afkomstige black metal kwintet Hån is met ‘Breathing The Void’ aan zijn tweede full-album toe. Hån werd in 2009 opgestart, maar het duurde tot in 2012 vooraleer de band met een vijf tracks tellende demo naar kwam: ‘Distant Light’. Zo’n vier jaar later, we schrijven ondertussen 2016, verrast het gezelschap ons met het knappe ‘Facilis Descensus Averni’. En nu dus vind het het vijftal – Gnist (vocals), Lodur( gitaar), Kryptos (gitaar), Jehoruan (bass) en Grevling (drums) – de tijd rijp om ons een tweede full-album te presenteren. ‘Breathing The Void’ is goed voor zo’n vijfenveertig minuten black metal geweld dat onderverdeeld wordt in negen tracks. ‘Intro’ – wat een perfecte titel – mag openen en doet dit aan de hand van wat mysterieus klinkende geluiden die een pak duisternis en dreiging beloven. Het is dus pas vanaf ‘Breathing The Void’ dat we het echte Hån te horen krijgen. Het is meteen een knaller van formaat: furieus, gedreven en krachtig razen de heren doorheen een kille en in duisternis dreiging. Ze doen dit aan de hand van stevig en energiek beukwerk van bass en drums, machtige riffs, en krachtige rauw klinkende black metal vocalen. Toch zit er voldoende melodie in verwerkt en dankzij wat minieme veranderingen in tempo en ritme weet het gezelschap ons te boeien. Daarna gaat het vijftal onverstoorbaar verder op dit elan: zonder de melodie uit het oog te verliezen keihard verder beuken tot de laatste restjes zuurstof uit je longen zijn geperst. – Iets wat gemakkelijk lukt als je stevig staat te headbangen. Gelukkig heb je net voldoende tijd tussen de nummers door om heel even wat adem te happen. – Meestal gaat het er erg furieus, gedreven en energiek aan toe, al laten ze ook iets rustiger, iets kalmere stukjes toe zodat je aandacht nergens de kans krijgt om te verslappen. Een paar voorbeeldjes zijn o.a. de intro voor ‘Goatman’ of de korte rustpauze tijdens ‘Enter An Eternal World’. Als we je verder nog meegeven dat we de productie van dit album ook absoluut top vinden – we zijn bijvoorbeeld onder de indruk van de mix want we horen overduidelijk de basslijnen zonder dat die de krachtige riffs, of de gedreven drumpatronen in de schaduw zetten – en je kan begrijpen waarom we ‘Breathing The Void’ van Hån nu al uitroepen tot een van de black metal toppers van het jaar. Dit gezelschap mag dan ook, van zodra de versoepelingen in verband met de corona maatregelen in orde zijn, onze kant opkomen om ons te verblijden met een immens machtig, krachtig en furieus black metal feestje.

Luc Ghyselen (95)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. 46 Intro 2. Breathing The Void 3. Olethrus 4. Enter An Eternal World 5. Goatman 6. Asterion 7. Dissent 8. Lost Souls 9. Salvation